Op voorstel van GroenLinks stemt de Amsterdamse gemeenteraad deze week in met het afschaffen van eigen bijdrages voor dagbesteding en ambulante begeleiding per 1 januari 2017. Nu betalen Amsterdammers die gebruik maken van deze zorgvoorziening nog een maximale eigen bijdrage van 35 euro per uur (voor begeleiding) en 28 euro per dagdeel (voor dagbesteding). Zo’n 10.000 Amsterdammers maken gebruik van deze zorgvoorzieningen.

In Amsterdam zijn er vele voorzieningen voor dagbesteding, variërend van arbeidsmatige dagbesteding bij fietsenmakers en bierbrouwers voor mensen met een licht verstandelijke beperking, tot zorgboerderijen voor verstandelijk gehandicapten, en dagbesteding voor dementerende ouderen. Verschillende groepen ouderen en gehandicapten vinden hier meerdere dagdelen per week een zinvolle tijdsbesteding. 

GroenLinks strijdt al langer voor het afschaffen van eigen bijdrages in de zorg. Femke Roosma: “Eigen bijdrages zijn eigenlijk een boete op ziek zijn. Het is niet rechtvaardig mensen extra te laten betalen voor een voorziening die ze gewoon nodig hebben. Het beperkt de toegang tot zorg, terwijl we het juist zo belangrijk vinden dat mensen dagbesteding en begeleiding krijgen om zelfstandig te blijven wonen. We weten dat eigen bijdrages vaak leiden tot schulden, zorgmijden en minder participatie. Ik ben blij dat dat voor dagbesteding en begeleiding vanaf 1 januari niet meer geldt.”