In 2025 viert Amsterdam haar 750 jarig bestaan. Wat zou er mooier zijn dan dat als tastbaar symbool daarvan het Paleis op de Dam weer ter beschikking wordt gesteld van de Amsterdammers? Dat stellen GroenLinks, SP en CDA vandaag voor in een gezamenlijk initiatiefvoorstel. De drie partijen denken onder andere aan ceremoniële functies zoals trouw- en inburgeringsceremonies, maar ook aan andere publieke en maatschappelijke functies.

 

Het gebouw is in 1655 gebouwd als het stadhuis van Amsterdam. In 1808 kwam het in handen van Lodewijk Napoleon die het in gebruik nam als paleis. Nu wordt een klein deel gebruikt voor ontvangsten en als museum. Het Paleis op de Dam is een bijzonder groot gebouw van 25.000 m2 en met zeven verdiepingen. En een groot deel daarvan wordt dus zelden gebruikt. GroenLinks, SP en CDA stellen daarom voor dat, naast het huidige gebruik, het paleis elementen van de oorspronkelijke functie als stadhuis voor alle Amsterdammers terugkrijgt.

 

Het is goed mogelijk om, grotendeels met behoud van de huidige functies van het Paleis, het gebouw tevens in gebruik te nemen voor publieke, ceremoniële en maatschappelijke functies. Raadslid Jasper Groen: “Het zou fantastisch zijn als al die ruimte midden in de drukke binnenstad weer nuttig gebruikt kan worden voor en door Amsterdammers.”