Vandaag werd bekend dat de Europese Unie 114 miljoen euro beschikbaar stelt voor Nederlandse gemeenten om jeugdwerkloosheid te bestrijden, maar dat Minister Asscher van Sociale Zaken constateert dat daarvoor nog nauwelijks plannen zijn ingediend. Dat klinkt de fractie van GroenLinks Amsterdam zorgelijk in de oren. Raadslid Jorrit Nuijens stelde vragen aan het college.

De jeugdwerkloosheid in onze stad loopt op. Dat geldt ook voor de duur dat de gemiddelde jongere werkloos is. Zorgwekkend genoeg geldt die groei waarschijnlijk ook voor het aantal jongeren dat zo ontmoedigd is door hun ervaringen op de arbeidsmarkt, dat ze niet langer proberen te participeren. Helaas geldt voor al die cijfers, dat Amsterdamse jongeren met een niet-Westerse achtergrond er nog meer last van ondervinden dan hun leeftijdsgenoten.

Met die problemen groeien ook de zorgen van GroenLinks: werk emancipeert, en juist daarom moet het bestrijden van langdurige, groeiende jeugdwerkloosheid absolute prioriteit hebben.

De middelen uit de Europese Unie zijn specifiek beschikbaar voor vormen van ondersteuning waar wij erg in geloven, zoals banencoaches die ingezet zouden kunnen worden voor directe baanbemiddeling. Dat is bewezen effectief, blijkt ook uit recent onderzoek.

Ook kan het geld worden gebruikt voor loonkostensubsidie en leer-werkplekken. Gratis geld op de plank laten liggen dat beschikbaar is om op zinnige manieren groeiende problemen op te lossen, dat lijkt ons niet de bedoeling.

GroenLinks hoop dan ook van het college te horen dat Amsterdam hier bovenop zit en heeft daarom onderstaande vragen.

  1. Bent u bekend met de mogelijkheid om aanspraak te maken op de middelen die in het kader van jeugdwerkloosheid beschikbaar worden gesteld door de EU?
  2. Bent u bekend met het feit dat er slechts tot eind oktober van dit jaar aanspraak kan worden gemaakt op deze middelen, en dat vele gemeentes die nog niet hebben gedaan?
  3. Heeft Amsterdam al concrete plannen ingediend? Zo ja, kunt u kort toelichten welke plannen en welke middelen u daarvoor nodig denkt te hebben, en welke u verwacht te ontvangen?
  4. Als het antwoord op vraag 3 nee is, waarom heeft Amsterdam dan nog geen plannen ingediend, en bent u van plan dit alsnog te gaan doen?
  5. Bent u het met GroenLinks eens dat loonkostensubsidie, leer-werkplekken en banencoaches middelen zijn die, mits goed ingezet, bewezen meerwaarde hebben in het begeleiden van mensen richting werk?
  6. Bent u het met GroenLinks eens dat, hoewel meer geld niet altijd de oplossing van een probleem, meer geld voor juist instrumenten als loonkostensubsidie, leer-werkplekken en banencoaches simpelweg betekent dat deze instrumenten voor meer Amsterdamse werkzoekende jongeren kunnen worden ingezet?
  7. Bent u het dan met GroenLinks eens dat, als de aanvraag bij de Europese Unie leidt tot het beschikbaar stellen van extra middelen voor loonkostensubsidie, leer-werkplekken en banencoaches,  deze middelen extra bovenop de daarvoor gereserveerde middelen in de begroting zouden moeten komen en niet gebruikt zouden moeten worden om (eventuele) tekorten op te vangen?