Vandaag heeft GroenLinks Amsterdam tijdens een feestelijke bijeenkomst met duurzame ondernemers en organisaties de Groene Lintjes 2015 uitgereikt. De winnaars zijn: Fruittuin van West, Daniel Poolen en het St. Ignatius Gymnasium

Bij de Fruittuin van West kun je zes dagen per week je eigen fruit plukken. Er wordt samengewerkt met meerdere scholen. Wil en Lisan Sturkenboom zijn dit bedrijf begonnen en hebben inmiddels ook een proeflokaal en winkel geopend. Alles is biologisch. Daniel Poolen werkt bij The Plastic Soup Foundation, daar zet hij zich in om de plastic soep tegen te gaan. Daarnaast maakt hij tv-programma's over duurzaamheid, zoals IJsstrijd en Zap Your Planet. Het St. Ignatius gymnasium in Amsterdam Zuid is dit jaar wederom uitgeroepen tot Fairtrade School. Deze middelbare school loopt hiermee voorop in onze stad. Niet alleen betekent dit bijvoorbeeld dat er in de kantine uitsluitend Fairtrade koffie en thee geschonken wordt. Ook geeft de school les om bewustzijn over eerlijke handel te creëren.

Corinne Ellemeet, juryvoorzitter is lovend over de kandidaten: Tijdens de nominaties zagen we al dat er enorm veel gebeurt rondom duurzaamheid in Amsterdam. Van groene daken tot het aanpakken van voedselverspilling, van circulaire economie tot aan meer groene speelplekken. Dit gebeurt op creatieve manieren en door heel hard werken. Dat geldt zeker voor deze winnaars. Als politiek moeten wij deze voorlopers de ruimte geven, stimuleren en helpen waar nodig.

De Groene Lintjes zijn een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van GroenLinks Amsterdam, voor ondernemers, organisaties en personen die zich inzetten voor vergroening, duurzaamheid en milieu in Amsterdam. Uit de vele inzendingen, aangedragen door Amsterdammers, nomineert de jury een selectie. Daar kan vervolgens door iedereen op gestemd worden via een internetstemming. De jury bestaat dit jaar uit Corinne Ellemeet, Nevin Ozütok en Marloes Tap. Eerdere winnaars zijn onder andere: Instock (2014), De Pink Pony Express (2013), Wij Krijgen Kippen, De Dakdokters (2012), Zon op Noord, Het Woeste Westen en Werkgroep Watertuinen Zuid (2011).