Wij vinden dat reclame voor fossiele producten, zoals bijvoorbeeld voor spotgoedkope vliegvakanties of voor bedrijven werkzaam in de fossiele industrie, verboden zouden moeten worden. Greenwashing voor de fossiele industrie en reclames voor de meest schadelijke fossiele producten zorgen voor grote maatschappelijke schade, meer broeikasgassen en ze normaliseren de fossiele sector. Reclame voor tabak is al eerder verboden vanwege de grote maatschappelijke risico’s van roken. Door de ontwrichting van het klimaat, de gezondheid, mensenrechten en gemeenschappen is een reclameverbod voor de fossiele sector net zo nodig. 

Het burgerinitiatief Reclame Fossielvrij is in het leven geroepen om dit soort misleidende reclames te stoppen, zij noemen het ‘een blinde vlek in beleid tegen klimaatverandering’. Een compleet verbod moet landelijk geregeld worden. Maar de gemeente kan wat ons betreft in gesprek met de aanbieders van reclame in de stad, zoals JC Decaux. Tijdens de behandeling van de begroting diende ons raadslid Jasper Groen daar samen met de SP en DENK een motie over in. 

Green New Deal voor Nederland

Lees meer over de Green New Deal

Dit is een tijd die vraagt om grootse plannen. Dit is ons afkickprogramma voor onze fossiele verslaving. De groene inzet van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een Green New Deal voor Nederland.