Op voorstel van GroenLinks gaat de Dienst Werk & Inkomen de aanvullende uitkering voor mensen die tijdelijk of flex gaan werken voortaan voor drie maanden vaststellen. Dat was slechts een periode van een maand, zodat mensen met een uitkering die gingen werken, maar daarmee niet boven het minimum uitkwamen, iedere maand allemaal formulieren moesten invullen. Gaan werken wordt door de maatregel dus makkelijker gemaakt.
Nu een vast contract steeds minder vaak wordt vergeven, is een tijdelijke of flexbaan voor mensen met een bijstandsuitkering vaak een goede manier om uit de bijstand te komen. Ze doen werkervaring op, vergroten hun kansen op een vaste(re) baan en hebben tijdelijk extra inkomen. Maar als je uitkering hebt, is tijdelijk werken of flexibel werken, vaak een hele hoop gedoe. Om je inkomen aan te vullen of weer een uitkering te krijgen als je geen of minder werk hebt, moet je een hoop formulieren invullen.
Dat moet makkelijker, vindt GroenLinks. Bureaucratie moet geen drempel zijn om te gaan werken. Op voorstel van GroenLinks gaat de Dienst Werk & Inkomen de aanvullende uitkering voor mensen die tijdelijk of flex gaan werken nu vaststellen voor een periode van drie maanden en niet meer voor één maand.
Raadslid Jan Hoek is blij dat het College het voorstel omzet in nieuw beleid. Hoek: “Het aantal werknemers met een flexibel contract groeit snel, en daarmee groeit ook de groep die niet kan rekenen op een stabiel inkomen. Voor een deel van de flexwerkers geldt dat er maanden zijn dat ze onder het bijstandsniveau verdienen. Uit de praktijk blijkt dat elke maand opnieuw een aanvraag indienen voor bijstand een ontmoedigend effect heeft op het zoeken van deeltijd of flexwerk. En dat moeten we als gemeente niet willen, de ambitie is juist om zoveel mogelijk Amsterdammers aan het werk te krijgen. Dat doe je door mensen met een wisselend inkomen een stabieler inkomen te garanderen. Zo komen ze achteraf niet meer voor vervelende verrassingen te staan en bovendien scheelt het voor zowel de Amsterdammer als voor de Dienst Werk en Inkomen (DWI) een boel administratieve rompslomp.”
In het nieuwe beleid maken DWI en de flexwerker een schatting van wat hij of zij de komende drie maanden gaat verdienen. Dat bedrag wordt per maand gekort op de uitkering. Na drie maanden stelt DWI het definitieve bedrag vast en wordt er nabetaald of teruggevorderd. Wanneer (tussentijds) blijkt dat de constructie niet gunstig uitpakt voor de flexwerker wordt deze vanzelfsprekend aangepast.
Het idee om de bijstand flexibeler te maken kwam van de denktank ‘Werkende Minima’ die GroenLinks Amsterdam vorig in het leven heeft geroepen. De Denktank kreeg de opdracht om met voorstellen te komen om de positie van de werkende minima in Amsterdam (tussen de 25.000 en 26.000) te verbeteren.