Een jaar geleden alweer nam de gemeenteraad van Amsterdam mijn voorstel aan om de scooteroverlast in de stad te gaan bestrijden. In een een raadsbreed gesteunde motie werd het College van Burgemeester en Wethouders opgeroepen binnen een jaar te komen met nieuw beleid voor scooters in Amsterdam.

De aanleiding was vierledig: hun aantal stijgt met de dag, ze stoten veel gevaarlijke stoffen uit, ze blijken zeer onveilig in het stadsverkeer en de geluidsoverlast is enorm. Een kleine bloemlezing:

  • Het aantal brommers en scooters in Amsterdam groeit spectaculair. Reden er in 2005 nog zo'n 40.000 brommers en scooters rond in Amsterdam, in 2010 is hun aantal inmiddels vrijwel verdubbeld. Wat wil je ook: scooters zijn hip en snel, je kunt er verder mee komen dan met de fiets en je mag ze gratis overal parkeren. En vooral na een avondje stappen, als het openbaar vervoer niet meer rijdt, kom je toch lekker snel thuis.
  • Klein minpuntje: onderzoek van TNO naar de specifieke situatie in Amsterdam wees uit dat de luchtvervuiling enorm is. Met name fietsers en voetgangers die naast de brommers wachten op het groene stoplicht krijgen de volle laag. Tweetaktbrommers zijn het ergste, maar in tijden van de electrische scooter is het eigenlijk van de gekke dat er nog fossiele brandstofkannonnetjes rondrijden.
  • Maar ook de ongevallencijfers van de politie wijzen op risico's. Scooters en brommers zijn in Amsterdam inmiddels de auto voorbijgestreefd waar het gaat om ongevallen met lichamelijk letsel. Vrijwel iedere week lees je wel een of meer berichtjes over aanrijdingen met doden of zwaargewonden waarbij scooters betrokken zijn. Niet gek als je bedenkt dat iedereen vanaf 16 jaar erop mag rijden, zonder helm en dan met 40 km/uur of meer. Dat is natuurlijk vragen om ongelukken.
  • Fietsers en wandelaars klagen steen en been over de ruimte die scooters innemen op het smalle fietspad, over te snel racende scooters op het fietspad (waar zij niet harder dan 25 mogen, maar over het algemeen wel met 40 km/uur voorbijrazen) en over de geluidsoverlast van ronkende motoren. Waar in Beijing uitsluittend nog electrische scooters zijn toegestaan, komen we hier niet eens toe aan een voorzichtige aanmoediging aan de veelverbranders om hun brommer in te ruilen voor een elektrisch aangedreven alternatief.

Een toenemend aantal Amsterdammers vraagt zich terecht af waarom er nog steeds niets is gebeurd. Fietsersbond Amsterdam, Milieucentrum, VeloMondial en St. DOET hebben vandaag een petitie online gezet die de gemeente oproept haast te maken met het aanpakken van de scooteroverlast. Zij vragen het gemeentebestuur en de stadsdelen om:

  • het gevaar, de vervuiling, de overlast en het lawaai van scooters drastisch te verminderen,
  • de overlast van snorscooters op het fietspad aan te pakken, bijvoorbeeld door deze in de stad net als andere bromfietsen van het fietspad te weren,
  • bromfietsen die veel luchtvervuiling veroorzaken te ontmoedigen en schone alternatieven zoals fietsen en elektrische tweewielers te stimuleren,
  • de regels betreffende snelheid, vervuiling en lawaai voor scooters beter te handhaven,
  • er bij het rijk op aan te dringen om de regels voor scooters aan te scherpen, zoals die voor hun snelheid, vervuiling, lawaai en plaats op de weg.

Wil je ook tekenen: ga dan naar  http://www.scooteroverlast.petities.nl/