In ongeveer 1% van alle verplaatsingen in Amsterdam mislukt het in- of uitchecken, zo blijkt uit cijfers van het GVB. Dat lijkt misschien niet veel, maar het gaat wel om vele duizenden reizigers per dag! Maar wat nog veel erger is, van al die mislukte transacties wordt slechts in 15% van de gevallen de borg teruggevraagd bij de vervoerder. In totaal zijn daarmee elke dag duizenden reizigers hun borg van 4 euro kwijt.
Met name in bus en tram, waar op de haltes geen poortjes staan zoals bij de metro, mislukken veel transacties. Dit kan zijn door een technische storing, danwel omdat een reiziger vergeet uit te checken. Dit geld verdwijnt dus in 85% van de gevallen in de kas van GVB, Connexxion of Arriva. Ten onrechte, want dit komt uiteraard de reizigers toe. Voor mij voldoende aanleiding een aantal pittige vragen op te stellen voor het bestuur van de Stadsregio.
En met resultaat. Het GVB is nu dus bereid te gaan onderzoeken of het huidige borgtarief van 4 euro per ritje kan worden aangepast. Daarbij zal gekeken worden naar de mogelijkheid om de borg afhankelijk te maken van de maximale prijs van een rit op een bepaald traject, en naar een nog lagere borg voor reizigers die recht hebben op een goedkoper kaartje, zoals 65-plussers.
Komende dinsdag lanceert GroenLinks in de Regioraad van Amsterdam het voorstel om in de toekomst te gaan kiezen voor een borg ter hoogte van de maximale ritprijs, dat wil zeggen van de instaphalte tot de eindhalte van de lijn waarmee een reiziger zich verplaatst. Mocht iemand dan een keer vergeten uit te checken en daarbij vergeten zijn geld terug te vragen, dan is die reiziger in de toekomst in vrijwel alle gevallen niet meer dan 2 euro kwijt in plaats van 4 euro.
Reizigers die veel van het openbaar vervoer in Amsterdam en omgeving gebruik maken, zijn daarbij uiteraard gebaat.