Fenna Ulichki gebruikte haar maidenspeech om aandacht te vragen voor de positie van allochtone vrouwen. Wethouder Aboutaleb liet in zijn antwoord weten vrouwenemancipatie niet te zullen vergeten.
Voorzitter,
Amsterdam heeft een naam hoog te houden als het gaat om emancipatie en participatie. De lijn Cohen/Aboutaleb heeft enorme vruchten afgeworpen in Amsterdam, maar ook daarbuiten. De boel bij elkaar houden heeft laten zien dat het niet een softe benadering is, maar een benadering van naast de mensen en met de mensen in de stad.
De rapportage over Perspectief en Kansen begint met “veel te doen en een beetje te laten”. Terecht wordt erop gewezen dat het overzicht zoek raakte vanwege een veelheid aan projecten en programma’s. Maar misschien was dit wel nodig. Misschien niet helemaal volgens een systeem, maar er was een soort van therapie nodig om de “boel bij elkaar’ te houden en dat was de enige manier.
Het allerbelangrijkste punt in het rapport voor GroenLinks is dat de aansluiting bij de werkelijkheid van mensen plaats vindt in hun portemonnee. Te veel mensen hebben als eerste zorg: hoe krijg ik brood op de plank en zorg ik ervoor dat mijn kinderen een tramkaart naar school hebben en niet hoe ga ik de dialoog aan over de Islam. Terecht kiest dit rapport dit dan ook als belangrijkste speerpunten voor integratie: werk, scholing en gezondheid.
Ik wil daarom ook aandacht vragen voor de positie van vrouwen. Recent onderzoek laat zien dat ruim 35% van de Turkse vrouwen en ruim 42% van de Marokkaanse vrouwen in Amsterdam van een minimuminkomen moeten leven. In sommige delen van Amsterdam is dat zelfs 50% van de Turkse en Marokkaanse vrouwen. Ter vergelijking, “slechts” 12% van de Nederlandse vrouwen in Amsterdam leeft in een huishouden met een minimuminkomen. Een belangrijk deel van de vrouwen kampt dus met grote sociaal-economische achterstand. Alleen extra investeren in taal en inburgering is niet voldoende. Veel vrouwen hebben helemaal geen inburgering nodig maar een vervolgopleiding of ondersteuning bij het zoeken naar een baan. Toch nemen vrouwen ondanks hun achterstandspositie en het verharde klimaat het heft in eigen handen voor zichzelf, hun groep en de leefbaarheid in hun wijk. Zowel individueel als via (hun) organisaties. GroenLinks wil daarom een samenhangend emancipatiebeleid voor vrouwen terugzien met een rol voor de vrouwenorganisaties en we willen de wethouder daar graag in ondersteunen.
Een multiculturele samenleving vraagt om een multicultureel docentencorps. Dat is ook een van de tien decenniumdoelen van GroenLinks. Het geeft jongeren een rolmodel. Echter uit een artikel in de Volkskrant van afgelopen maandag blijkt dat allochtone studenten op pabo’s en lerarenopleidingen massaal uitvallen omdat ze er niet in slagen een stageplaats te bemachtigen. Veel scholen in het bijzonder onderwijs weigeren allochtone - met name islamitische - stagiairs. Daarbij beroepen ze zich op hun identiteit. In onze samenleving en in ons onderwijs worden mensen uitgesloten. Van de allochtonen op de pabo valt binnen een jaar 46 procent uit; van de autochtonen ‘slechts’ 27 procent. Van de autochtone studenten haalt 57 procent binnen vijf jaar een diploma, van de allochtonen slechts 35 procent. Volgens het SBO (de organisatie van werkgevers en werknemers in het onderwijs) is de belangrijkste reden voor dit grote verschil dat allochtone studenten moeilijker een stageplaats kunnen vinden De wethouder is voorstander van een Amsterdamwet. Daarmee krijgt de gemeente meer grip op het onderwijs. Laten wij die invloed dan ook gebruiken om pabo-studenten een stage te geven. Immers dit gaat ook over onze Amsterdamse jongeren en uitsluiting van toekomstige rolmodellen. Daar gaan wij wel over. Wij vragen de wethouder om deze situatie serieus te onderzoeken en met alle betrokken partijen, met name het ministerie van onderwijs, te komen met oplossingen.
In het programakkoord is aandacht geschonken aan de rol van zelforganisaties, door in ieder geval te onderkennen dat niet alleen activiteiten moeten worden gefinancierd, maar ook de organisatiekosten. GroenLinks wacht op de evaluatie van de huidige subsidieverordening Integratie en Participatie en het gewijzigde voorstel voor subsidieverordening voor zelforganisaties.
Amsterdam wil een gastvrije stad zijn voor ex-vluchtelingen. Bij de behandeling van de nieuwe Wet op de Inburgering zijn twee amendementen aangenomen over de rol van gemeenten voor opvang en begeleiding van vluchtelingen met een verblijfstitel, waaronder ook ex-ama’s. Dat is een pak van ons hart. U zegde namelijk in de laatste commissievergadering een overbruggingssubsidie toe voor de opvang van ex-ama’s, afhankelijk van de landelijke ontwikkelingen. Kunnen we ervan uitgaan dat deze toezegging nu wordt gerealiseerd?
Als laatste wil ik aandacht vragen voor Het huis van Islam in Amsterdam. Met het verstrekken van de startsubsidie van 28.000 euro heeft het vorige college impliciet gezegd dat dit het levensvatbare initiatief is. Daar is GroenLinks het mee eens. Maar over de precieze invulling van dit huis, zijn we nog niet uitgepraat. Wat dit onderdeel betreft wachten wij met grote belangstelling op het voorstel van de wethouder.
Fenna Ulichki (in de raadsvergadering van 12 en 13 juli)