In de enorme reeks van bezuinigingen van het kabinet Rutte-Asscher is de korting van 1.3 miljard euro (!) op de inkomensondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten nog nauwelijks opgemerkt. Onterecht! Want deze maatregel raakt chronisch zieken en gehandicapten zwaar in de portemonnee.

Dat we chronisch zieken en gehandicapten financieel tegemoet komen voor het feit dat zij hoge kosten moeten maken voor medicijnen en hulpmiddelen, is een kwestie van rechtvaardigheid: zij kunnen immers niks aan hun situatie veranderen en hebben nauwelijks mogelijkheden om hun inkomen te verhogen. Maar het kabinet schrapt zonder pardon alle vormen van tegemoetkomingen in 2014. En dat in een tijd waarin de eigen bijdrages en andere kosten voor zorg alleen maar toenemen.

Pas in 2015 wordt de helft (!) van het oorspronkelijke budget naar de gemeentes gedecentraliseerd. Het kabinet Rutte-Asscher is domweg “vergeten” geld voor een overgangsregeling voor 2014 te reserveren. In dat jaar vallen mensen van een tegemoetkoming van een paar honderd euro terug naar 0 euro. Dat is niet alleen een asociale maatregel, maar getuigt ook van onbehoorlijk bestuur.

De gemeentes mogen dus in 2015 een nieuwe regeling voor chronisch zieken en gehandicapten uitvoeren voor de helft van het geld, maar het Rijk bepaalt wel de voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat regelingen niet “categoraal” (voor een algemeen gedefinieerde groep) morgen worden toegekend, maar dat er per individu beoordeeld moet worden of iemand recht heeft op inkomensondersteuning. Een recept voor eindeloze stapels formulieren en een uitdijende gemeentelijke bureaucratie, waarbij het geld dat bedoeld is voor armoedebestrijding opgaat aan administratieve lasten. Een principiële –stel je voor dat iemand één cent teveel krijgt–houding, waardoor het geld straks gaat naar bureaucraten in plaats van de minima die het nodig hebben.

Met deze “vergeten” bezuiniging en haar onbegrijpelijke voorwaarden toont dit VVD / PvdA kabinet maar weer eens dat zij er in elk geval niet zit voor de kwetsbare groepen.

Op donderdag 12 september 2013 organiseert GroenLinks Amsterdam een politiek café over de toekomst van de zorg in Amsterdam. Iedereen is welkom!