Het kabinet heeft het persoonsgebonden budget dan wel afgeschreven, in Amsterdam willen we, daar waar dat kan, wél vasthouden aan het principe van eigen regie en zorg op maat.

Amsterdam kan de vreselijke en keiharde bezuiniging op de pgb’s door het Rijk helaas niet compenseren. Amsterdam gaat niet over de verpleging en verzorging, en heeft daar ook gewoon weg het geld niet voor. Maar in de zorg die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt, kunnen we wel kiezen voor het pgb; voor eigen regie en voor goedkopere zorg. Dat doen we nu al, voor bijvoorbeeld de Hulp bij Huishouden. Maar dat gaan we ook in de toekomst doen, als Amsterdam in 2013 en 2014 verantwoordelijk wordt voor de AWBZ begeleiding.

 Begeleiding is bedoeld om mensen met een handicap te ondersteunen bij allerlei dagelijkse bezigheden, in of buitenshuis. Voor begeleiding worden nu nog een groot aantal pgb’s afgegeven. De gemeenten zijn echter geen geenszins verplicht deze pgb’s te gaan aanbieden. Dat zorgt voor veel onzekerheid bij mensen die op dit moment een pgb voor begeleiding ontvangen. Zullen zij ook in de toekomst hun pgb en begeleiding op maat kunnen behouden?

 GroenLinks vroeg daarom in de commissie Zorg al eerder om duidelijkheid: gaat Amsterdam pgb’s voor begeleiding aanbieden? Wij zijn daar, uiteraard, een groot voorstander van. Afgelopen maandag sprak ook wethouder van der Burg zijn steun voor dat voorstel uit. Hij zal met een plan voor een Amsterdams pgb voor begeleiding komen. Daar is GroenLinks heel erg blij mee. Per Saldo, de belangenvereniging van pgb houders (www.pgb.nl), gaat meedenken over hoe we dat in Amsterdam kunnen invullen.

 

Zo kunnen we in Amsterdam waarborgen dat in elk geval voor een deel van de zorg keuzevrijheid, flexibiliteit en eigen regie kan blijven bestaan. Amsterdam kiest voor eigen regie. Ook andere gemeentes zouden dat moeten doen. Maar vooral dit kabinet zou dat moeten doen.