Vandaag spreekt de gemeenteraad over het beheer van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). De gemeente Amsterdam is eigenaar van dit gebied, onder andere omdat ons drinkwater daar gewonnen wordt. In de AWD leven vele verschillende dieren, waaronder ongeveer 2000 damherten. Veel mensen genieten erg van het wandelen in dit natuurgebied, omdat de kans op het zien van de damherten heel groot is.
Het aantal damherten de afgelopen jaren enorm toegenomen, met name vanwege de vele vegetatie en het ontbreken van natuurlijke vijanden. Al jaren woedt een hevige discussie over wel of geen afschot van damherten om overlast (zoals verkeersonveiligheid door overstekende herten en schade aan tuinen en akkers) te voorkomen. GroenLinks is de afgelopen jaren altijd tegen afschot geweest, omdat wij vonden dat er eerst gezocht moet worden naar maatregelen die minder ingrijpend zijn voor de ecologie en het dierenwelzijn. Er zijn de afgelopen jaren dan ook diverse maatregelen genomen die voor verbetering gezorgd hebben.
Maar het aantal is nu zo groot, dat er in de winter onvoldoende voedsel is en vele damherten sterven van de honger. Daarnaast blijkt het afgrazen nadelig effect heeft op bepaalde natuurwaarden in het gebied, met name op de flora waar bijen en vlinders van houden. Bijen zijn door hun bestuiving van groot belang voor de keten van al het voedsel voor mensen, vlinders hebben een grote ecologische waarde, omdat rupsen – de larven van de vlinder - een belangrijke voedselbron zijn voor vogels.
De fractie van GroenLinks heeft zich door diverse partijen goed en grondig laten informeren en is tot de conclusie gekomen dat ingrijpen in de natuur noodzakelijk is. GroenLinks pleit voor re-actieve afschot, zoals ook in de Oostvaardersplassen gebeurt. Dit betekent dat in de winter de zieke, zwakke en hongerige dieren uit hun lijden verlost worden. Zo wordt hen een akelige hongerdood bespaard. Dergelijk re-actief afschot heeft weinig effect op de gezonde dieren in de roedels, omdat zwakke dieren zich afzonderen en daardoor makkelijk en zonder teveel reuring afgeschoten kunnen worden. GroenLinks sluit hiermee aan bij het advies van de Dierenbescherming.