In Amsterdam Noord zal binnenkort voor het eerst een aanbesteding worden gedaan voor het ontwikkelen van nieuwbouwwoningen waarbij duurzaamheid een belangrijk criterium is. Dit is het resultaat van de notitie ‘Duurzaamheid in de Nieuwbouw’ van GroenLinks wethouder Maarten van Poelgeest, die door de raad is goedgekeurd.

De notitie van Van Poelgeest is een uitwerking van de motie van GroenLinks raadsleden Marieke van Doorninck en Jeanine van Pinxteren. Zij zochten naar een manier om de hoge ambities van dit college op het gebied van duurzaamheid ook in de ruimtelijke ontwikkeling te kunnen verwezenlijken.

Het voorstel in de motie was om duurzaamheidsambities te laten meewegen bij de toewijzing van bouwprojecten. Het doel was om niet met een eisenlijstje te komen waaraan de projectontwikkelaar moet voldoen, maar om projectontwikkelaars te stimuleren een bepaalde ambitie voor het duurzaamheidgehalte van een project te behalen. De opdrachtnemer heeft zelf de vrijheid om te bepalen met welke maatregelen deze ambitie wordt gerealiseerd. De uitvoering van een project is op deze manier in een minder strak keurslijf geperst en biedt ruimte aan creativiteit, innovaties en eigen initiatieven.

GroenLinks is bijzonder tevreden met de uitwerking van de motie door het college. De duurzaamheidsambitie is vooral gericht op het reduceren van CO2 uitstoot en op het behalen van 40% energie-neutrale nieuwe huizen. Bij andere partijen was er tijdens de raadsvergadering nog de vrees voor de hogere kosten en een eventueel verlies op de grondprijs, die de gemeente zou kunnen lijden. Maarten van Poelgeest kon hen geruststellen. Anders dan bijvoorbeeld ambities op het gebied van welstand en architectuur, leveren duurzaamheidsambities geld op in lagere energierekeningen. Met de stijgende energieprijzen levert dat winst op, niet alleen voor het milieu maar ook voor de portemonnee, zowel van de bewoners als van de gemeente.