Of er nu 25.000 of 60.000 woningen bijkomen, de woningbouwopgave voor Almere is groot en zal ingrijpende gevolgen hebben voor de stad. In de planvorming beginnen zich nu drie alternatieven af te tekenen, waaruit de betrokken partijen straks een keuze zullen maken. Aan deze alternatieven zijn ook verschillende scenario’s voor de verkeersontwikkeling verbonden.

Waterstad

In dit alternatief ligt het zwaartepunt van de stedelijke ontwikkeling in Almere Pampus. Naast 20.000 woningen binnendijks komen er 15.000 woningen in hoge dichtheid in het IJmeer. Aan de Oostkant van Almere wordt dit gecombineerd met bebouwing in lage dichtheden, waarbij de stad daar een open karakter behoud en de agrarische functie deels intact blijft. Er wordt een IJmeerlijn aangelegd (tunnel of brug, daar spreken de plannen zich niet over uit), een regionale railverbinding die via IJburg naar Amsterdam-Zuidoost, de Zuidas en Schiphol loopt. In dit voorstel zijn de grootste investeringen in het ecologische systeem van het IJmeer en het Markermeer voorzien.

 

Stad van water en groen

In dit plan ontwikkelt Almere zich fors in zowel westelijke als oostelijke richting. Almere Pampus wordt met 20.000 woningen een groots stadsdeel met een hoge woningdichtheid, maar het blijft binnendijks. De wijk richt zich wel expliciet tot het IJ. De optie bestaat hierbij om in een later stadium alsnog woningen buitendijks te ontwikkelen. In Oost wordt ingezet op een drietal kernen met een compact centrum en ruim opgezette wijken in het groen, een opzet die doet denken aan het Gooi. Daarnaast groeit in deze variant de bestaande stad ook met 15.000 huizen. Er wordt ook een IJmeerlijn aangelegd, maar deze wordt in Almere doorgetrokken via Oost naar Hilversum.

 

Polderstad

Het zwaartepunt ligt bij dit alternatief in Almere-Oost. Daar komt een forse nieuwe stad in de polder met zo’n 40.000 woningen. Almere Pampus wordt bescheiden ontwikkeld in lagere dichtheden rondom waterplassen. In het stadshart komen nog zo’n 6500 nieuwe woningen. Er komt een treinverbinding van Almere Centraal via Almere Oost naar Hilversum en Utrecht, de Stichtselijn. Voor Almere Pampus komt er geen nieuwe railverbinding. In deze variant is de oriëntatie dus een stuk sterker op Amersfoort, Gelderland en Utrecht.

Het is het voorstel om op de conferentie deze verschilende varianten uitgebreid te bespreken, maar nog niet te stemmen over een eventuele keuze van GroenLinks. We willen iedereen vooral goed informeren over de achtergronden, motivaties en consequenties van de alternatieven die nu geschetst worden.