Gewoon doen
Doe ik het of doe ik het niet? Regelmatig zitten vrouwen (meer dan mannen) met veel vragen over de hoeveelheid werk, over balans werk-privé, en met twijfels of ze wel op hun plek zouden zijn binnen bijvoorbeeld de gemeentepolitiek. Gelukkig zijn er binnen GroenLinks ook veel ervaringsdeskundige vrouwen die maar al te graag hun verhalen willen delen, tips kunnen geven en waar je alle vragen die hebt aan kunt stellen.
Inspiratiedag voor vrouwen met politiek-bestuurlijke ambities
Zestig vrouwen bijeen, op een zomerse zaterdag op het Landelijke Partijbureau, met als doel oriëntatie op vertegenwoordigende functies binnen GroenLinks. Er zit veel energie in de zaal en er wordt, als het gaat om vrouwelijke zwakheden, vaak gelachen uit herkenning.
De centrale vraag van de
Inspiratiebijeenkomst Vrouwen in politiek en bestuur" href="http://academie.groenlinks.nl/vrouwendag1juni" target="_blank">bijeenkomst is: waarom is het, ook in onze club met toch veel vrouwen in de hoofdrol, zo moeilijk om tot een gewone 50/50-verhouding te komen in raadsfracties? Hier volgen een paar waarnemingen en tips. Zodat ook jij niet meer aarzelt maar je gewoon kandidaat stelt
Informatie over aanmelden als kandidaat raadslid" href="/node/97213" target="_blank">voor 30 augustus!
Waarneming 1
Profileren en “ruimte innemen” zijn kenmerken van leiderschap. Ze worden, net als andere leiderschapskwaliteiten, vaak gekoppeld aan mannelijke eigenschappen. Voor vrouwen staat er een sociale sanctie op het vertonen van dit meer dominante gedrag, ze worden dan namelijk als minder vrouwelijk gezien. En dat betekent: minder aardig, minder empathisch.
Vrouwen hebben dus een extra opgave in de politiek: Hoe laat ik zien dat ik én competent én warm ben. Dat is namelijk een gouden combinatie als het gaat om hoe mensen jou vertrouwen. Ze moeten vertrouwen hebben in je inhoud en deskundigheid (competent) en vertrouwen hebben in je persoonlijkheid (warm).
Waarneming 2
Vrouwen doen minder aan zelfpromotie. Wat ze bereikt hebben wordt door henzelf vaak omschreven in termen van 'we'. Kom op; jij hebt iets bereikt en dat mag gezien worden! Kortom; profileer je deskundigheid. Natuurlijk hoef je niet ronduit te pochen, maar ken je wapenfeiten en laat die terloops blijken. En dat kan subtieler dan continue name-dropping. Gebruik verhalen en anekdotes waaruit goed blijkt wat je allemaal al op je track-record hebt staan. En wat jou dus zo geschikt maakt, bijvoorbeeld voor een raadslidmaatschap.
Waarneming 3
Die leuke KingLouis-jurk staat je vast heel goed, maar je straalt er vooral 'meisje' mee uit. Leuk om mee op een terras te zitten, maar niet in een professionele omgeving. Kortom; let op je uitstraling.
Vrouwelijk is goed, maar pas op de valkuil meisjesachtig. Ook je stem en je houding: het mag en moet steviger. Een rustige, lage stem straalt competentie uit, beide benen op de grond: daar staat iemand die weet waar ie het over heeft. Opgetrokken schouders en snel en hoog praten? Daar staat iemand die vooral zenuwachtig is...
Nog wat tips
De GroenLinkse vrouwen op de inspiratiebijeenkomst hebben hier lekker een dag mee getraind en elkaar goede feedback gegeven. Want er zat natuurlijk een hele bak deskundigheid en competentie in de zaal! Laat het zichtbaar zijn, geen enkele reden om jezelf lager in te schatten dan een ander.
GroenLinks in Amsterdam is heel benieuwd welke vrouwen de stap nemen en hun talenten ter beschikking stellen aan het werk in de gemeenteraad of de bestuurscommissies in de stadsdelen.
Aarzel je nog? Bel of mail dan met iemand van de kandidatencommissie (dat kan o.a. via kandidaten@groenlinksamsterdam.nl) of met iemand uit je afdelingsbestuur of fractie. Allemaal geven we je graag een beeld van de leuke (en soms ook minder leuke) kanten van het raadslidmaatschap. Tot ziens!
Vera Dalm, voorzitter kandidatencommissie Amsterdam
Laatste tip
De tips in dit artikel -en meer!- zijn terug te lezen in het boek '
Boek Speak up dear!" href="http://www.speakupdear.nl/" target="_blank">Speak
Boek Speak up dear!" href="http://www.speakupdear.nl/" target="_blank">up dear!' van Nobbe en Mieras. Een aanrader!