Deniz Karaman stopt als raadslid

Deniz Karaman heeft helaas besloten om op 22 januari te stoppen als raadslid in Amsterdam. We begrijpen zijn besluit en willen hem bedanken voor zijn goede werk voor de Amsterdammers en GroenLinks. Tijdens de raadsvergadering van woensdag 22 januari zal Deniz een afscheidsspeech houden. Maar hieronder licht hij zijn beslissing alvast toe.

Waarom heb je de keuze gemaakt om te stoppen?

Ik heb mij de afgelopen tijd met heel veel liefde, enthousiasme en positieve energie ingezet voor de stad en voor de partij, maar helaas voelde ik me vanaf dag één niet helemaal thuis in deze functie. Na meer dan anderhalf jaar geprobeerd te hebben om toch een invulling te geven aan het eervolle ambt van raadslid op een manier die wél bij me past, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit niet de juiste rol is voor mij. 

Om die reden leek het me niet eerlijk tegenover mijzelf, mijn partij GroenLinks, mijn collega’s, maar ook de Amsterdammers die op mij gestemd hebben om nog langer raadslid te blijven. De stad heeft niet veel aan iemand die zich niet op zijn plek voelt en die daardoor niet kan geven waarvoor en waardoor hij gekozen is. 

Wat vond je zo lastig aan de rol van raadslid?

Ik ben iemand die het ontzettend belangrijk vindt om dichtbij zichzelf te blijven, ik hou van constructief samenwerken en werk oplossingsgericht. Ik merkte dat ik moeite had om deze drie dingen te verenigen in mijn raadswerk. Ik vond de sociale en verbindende kant van het werk zowel binnen de fractie én de partij, alsook met verschillende collega’s van andere partijen goed bij me passen. Maar zodra ik in de setting van de ‘politieke arena’ kwam verdween de positieve energie en overheerste er een zwaar gevoel.

Een groot deel van het raadslidmaatschap speelt zich namelijk af in de publieke commissie- en raadsvergaderingen. Verschillen worden daar juist benadrukt met als doel om Amsterdammers te laten zien waar elke partij voor staat. Ik zag dat mijn collega’s deze rol op een veel natuurlijkere manier vervulden dan ik. Het vergroten van verschillen is iets dat niet bij mijn persoonlijkheid past. Het plezier van de andere taken van het raadslidmaatschap wogen uiteindelijk dan ook niet op tegen de moeite die het mij kostte om deel uit te maken van die politieke wereld.

Waar ben je trots op?

Ik ben ontzettend trots op het feit dat ik raadslid heb mogen zijn in de mooiste stad en namens de mooiste partij van Nederland. Dat ik als politieke nieuwkomer op zo een hoge plek op de verkiezingslijst werd geplaatst, gaf aan hoeveel vertrouwen GroenLinks in mij had. Ik hoop dat ik in de periode dat ik actief was als raadslid mijn steentje heb kunnen bijdragen aan de partij en aan de stad, zodat het de keuze voor hen waard was.

Verder zijn politici logischerwijs vaak trots op de politieke doelen die ze behalen en natuurlijk ben ik blij met de dingen die ik heb bereikt op mijn portefeuilles, maar ik ben vooral trots op wat ik heb mogen bijdragen aan het sociale en positief strijdbare karakter van onze fractie en partij.  

Wat ga je nu doen?

Voordat ik had besloten om te stoppen, was al bekend geworden dat ik in de kandidatencommissie van GroenLinks voor de Tweede Kamer zou zitten en dat traject duurt ongeveer tot het eind van 2020. Zo kan ik de politiek maar ook GroenLinks op een manier dienen die beter bij mij past. Ik hoop bij te dragen aan een sterke, inclusieve en progressieve lijst.

Daarnaast heb ik me als woordvoerder Kunst & Cultuur als een vis in het water gevoeld binnen de culturele sector, maar ik weet nog niet zeker of mijn volgende stap ook in die richting wordt. Ik kijk in ieder geval ontzettend uit naar de nieuwe en onbekende avonturen die mij te wachten staan. Maar eerst zal ik na mijn afscheid een korte periode rust nemen en me daarna oriënteren op de toekomst. 

Is er nog iets dat je met ons wilt delen?

Uiteraard wil ik alle mensen bedanken die op mij gestemd hebben. De verantwoordelijkheid die ik naar hen voelde was zeer groot en ik heb alles gegeven wat ik kon. Meer zat er echt niet meer in zonder mezelf te verliezen.

Verder wil ik de partij nogmaals bedanken dat ze mij een kans hebben gegeven als raadslid. En al heb ik het niet de volle vier jaar vol gehouden, ik hoop dat GroenLinks geen spijt heeft gehad van haar keuze. Ik heb er in ieder geval geen seconde spijt van gehad. Ik wens mijn opvolger heel veel plezier en succes toe. De GroenLinks-fractie waar zij deel van gaat uitmaken is ontzettend sterk en ik weet dan ook zeker dat er met Jenneke van Pijpen een opvolger geïnstalleerd zal worden die deze mooie stad nog vele malen beter zal dienen.

Aan alle mooie mensen die ik tijdens deze prachtige reis heb mogen ontmoeten, mijn dank is groot. En laten we nooit vergeten: uiteindelijk zal de liefde het altijd winnen van de angst en de haat!
 

Deniz zal worden opgevolgd door Jenneke van Pijpen. Jenneke (54 jaar) is zelfstandig adviseur met een achtergrond in o.a. (ouderen)zorg en de vakbeweging. Op 22 januari zal Jenneke geïnstalleerd worden als raadslid en voorgedragen worden voor de commissies Wonen en Bouwen, en Zorg, Jeugd en Sport. Binnenkort zullen we hier ook een interview met haar publiceren.