Rutger Groot Wassink stelde recent schriftelijke vragen over de dreigende sluiting van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel. Uit de antwoorden van het college blijkt dat de rechtswinkel in 2015 nog open kan blijven. Dat is goed nieuws, maar GroenLinks wil dat de Kinder- en Jongerenrechtswinkel ook na 2015 door kan gaan met hun goede werk.

Onlangs verscheen op AT5 het bericht dat de Kinder- en Jongerenrechtswinkel dicht dreigde te gaan omdat de gemeente de subsidie stopzet.

Dat zou natuurlijk enorm zonde zijn omdat deze stichting -die al 30 jaar bestaat- fantastisch werk doet. Kinderen en jongeren kunnen er gratis terecht voor juridisch advies. Over de meest uiteenlopende onderwerpen. Scheiding van ouders, over school of werk, noem het maar op. Kijk op hun site, dan kun je ’t zelf zien. Dat mag natuurlijk niet stoppen! Deze hulp is hartstikke nodig!

Maar goed, die voorziening dreigde dus de deuren te moeten sluiten omdat het college de subsidie stopzet. Dreigde, kan ik gelukkig schrijven want in antwoord op vragen die ik daarover aan het college stelde blijkt dat de Kinder- en Jongerenrechtswinkel voor dit jaar in elk geval is gered. De gemeente gaat toch nog een klein bedrag ter beschikking stellen waardoor de vrijwilligers hun nobele werk tot het einde van het jaar kunnen blijven doen.

Daarna is het de vraag hoe het verder moet want voor volgend jaar beloven SP/D66/VVD niets. GroenLinks heeft zich in het verleden altijd ingezet voor deze gratis rechtshulp. Zo heeft Evelien van Roemburg die eerder voor GroenLinks in de raad zat er voor gezorgd dat er geld werd vrijgemaakt voor de rechtswinkel. En dat gaan we natuurlijk opnieuw doen.

GroenLinks wil dat de Kinder- en Jongerenrechtswinkel ook na 2015 gewoon door kan gaan met het helpen van jongeren. Wij zullen als de begroting voor 2016 in de gemeenteraad wordt behandeld dan ook voorstellen om de Kinder- en Jongerenrechtswinkel de komende jaren te blijven subsidiëren. Want een onafhankelijke stichting die jongeren help laat je wat ons betreft niet in de kou staan.

Rutger Groot Wassink