De Kaskantine is een kas waar je kunt eten. Wat de Kaskantine bijzonder maakt is dat hij ‘off-grid’ is; hij voorziet in zijn eigen stroom en warmte en zuivert zijn eigen water. Verder is hij helemaal gebouwd van restmaterialen en spullen uit een slooppand. Genoeg reden om eens langs te gaan.

In Amsterdam zijn er talloze mensen die initiatief nemen op het gebied van duurzaamheid en groen. Jasper Groen bezoekt hen om te onderzoeken wat voor ideeën en suggesties zij hebben voor een groenere stad. In deze rubriek doet hij beknopt verslag.

Wat is de Kaskantine?
Menno Houtstra is de initiatiefnemer van de Kaskantine. Na omzwervingen in Europa keerde hij een paar jaar geleden terug naar Nederland. Hij bouwde op het terrein van de voormalige suikerfabriek bij Halfweg met familie en vrienden een lunch-restaurant met, met daarbij een kas van de voormalige serre van de binnenplaats van het Amsterdams Historisch Museum.

Vorig jaar moest hij die plek verlaten. Hij regelde via ‘De Plaatsmakerij’ een nieuwe locatie aan de Haarlemmerweg, bij de voormalige bankgebouwen die daar gesloopt gaan worden. Zolang hij er kan blijven staan fungeert zijn kas als kantine voor de mensen die op het terrein werken. Aan de oorspronkelijke kas voegde Menno zes oude zeecontainers toe, en met sloopmateriaal uit de bankgebouwen heeft hij de kantine uitgebouwd. De Kaskantine is nu een cooperatie geworden met een kernteam van 6 mensen en meer dan 300 leden.

Off-grid
Bijzonder aan de Kaskantine is verder dat hij ‘Off Grid’ kan zijn, niet aangesloten op nutsvoorzieningen. De kantine voorziet met zonnepanelen in eigen stroom en de oven werkt op een superefficiënte houtverbrander, een zogenaamde rocketstove, die dubbelt als kachel als het koud is. Vol trots laat Menno een verticale tuin zien, een muur van plantenbakken. Buiten is ook een lange zuivering voor de urine van het toilet, dat daarna geheel wordt opgenomen door een groeibed met schietwilg en andere planten. Het spoelwater komt van het groene dak op de containers.

Eigenlijk alleen voor het drinkwater is de kaskantine aangesloten op de waterleiding maar is nu bezig voor een toestemming om ook daarvoor regenwater te gebruiken.

De hele installatie kan worden opgeborgen in de containers waar hij uit is opgebouwd, en is met een kraanwagen te verplaatsen. Daardoor is de Kaskantine mobiel, en kan hij als hij dit terrein zou moeten verlaten makkelijk verplaatst worden naar een andere plek. Doordat de kantine off-grid is is eigenlijk de enige eis die aan een locatie gesteld wordt dat er voldoende ruimte is voor een nieuwe periode van een paar jaar.

Voor het eten in de kaskantine maakt Menno gebruik van in de eigen kas en plantenbakken verbouwde kruiden en groenten. Daarnaast haalt hij bij een markt in de buurt overgebleven groenten die hij verwerkt.

Wat vind je belangrijk voor Amsterdam?
Menno vertelt dat hij met zijn Kaskantine graag aandacht wil vestigen op een aantal zaken. Bijvoorbeeld op de leegstand die er is in de stad, terwijl er tegelijkertijd een enorm tekort is aan betaalbare woningen en werkruimte. Hij ziet dat probleem veel in de creatieve sector, en bij expats die een goed idee hebben voor een project, maar geen onderdak vinden.

Verder is zijn project een voorbeeld van wat je zelf, met hergebruik van materialen, kan. Mensen zijn er veel te veel aan gewend geraakt dat ze voor hun behoeften afhankelijk zijn van grote gecentraliseerde voorzieningen en de markt: energie, riool, water, voedsel en onderkomen. Menno wil bewijzen dat die afhankelijkheid niet perse nodig is, dat je dat prima zelf kunt regelen.

Volgens hem worden mensen daar ook gelukkiger van. Door de afhankelijkheid van voorzieningen zijn mensen totaal van hun eigen natuur afgesloten. Menno ziet bij de workshops die hij geeft dat de deelnemers gelukkiger worden als ze ‘het zelf doen, met hun handen in de aarde zitten, een worm zien.’

Aan het eind van het jaar moet de Kaskantine weer verhuizen. Menno ziet een hoop potentiële plekken en is nu bezig met de gemeente voor toestemming om een van deze tijdelijk te gebruiken..

Meer informatie
In de zomer is de kaskantine vier avonden per week open met eten. Klik hier voor meer informatie.