De Fietser wordt inderdaad Koning in Amsterdam, zoals raadslid Fjodor Molenaar eind vorig jaar heeft voorgesteld. Fietsers krijgen veel meer ruimte krijgen in Amsterdam, ten koste van automobilisten. Er is een ‘schaalsprong’ nodig om de claim van Amsterdam als ‘dé wereldfietsstad’ te behouden.
Dit schrijft wethouder van Verkeer Hans Gerson namens het College aan de gemeenteraad, in reactie op voorstellen om meer ruimte te geven aan fietsers van GroenLinks raadslid Fjodor Molenaar, vervat in zijn recente nota De Fietser Koning. Gerson is ronduit enthousiast over die plannen, maar wil zo kort voor de raadsverkiezingen geen ingrijpende keuzes maken. Hij roept het stadsbestuur dat aantreedt na de verkiezingen van maart op tot het doen van nader onderzoek naar de voorstellen, zodat ze in 2011 in het nieuwe stedelijke fietsbeleid kunnen worden opgenomen.
In navolging van GroenLinks wil het college bredere fietspaden van minstens 2,5 meter tot norm maken, zodat fietsen en bakfietsen meer ruimte krijgen. ‘De sterke groei van het fietsverkeer leidt er op dit moment al toe dat op drukke fietsroutes in de spits de fietspaden te smal zijn,’ schrijft Gerson. ‘Fietsers kunnen elkaar niet meer inhalen. Op drukke kruispunten staan in de spits fietsfiles voor verkeerslichten.’
De wethouder noemt het ‘logisch’ meer ruimte voor de fiets te scheppen, omdat het fietsverkeer sterk is gegroeid en het autoverkeer binnen de ring juist is gedaald. In de binnenstad vindt 57% van de ritten op de fiets plaats, tegen 24% met de auto. In de in nieuwe Structuurvisie, waarin de plannen voor de toekomst van de stad zijn opgenomen, wordt ook uitgegaan op een kleinere rol voor autoverkeer in het gebied binnen de ring.
Het college omarmt ook Molenaars suggestie om in navolging van andere steden in Nederland een groot aantal ‘fietsstraten’ te maken waar auto’s te gast zijn en geen fietsen mogen inhalen. Met name voor verblijfsgebieden en de binnenstad moet beleid voor fietsstraten ontwikkeld worden. Gerson stelt voor twee ton ter beschikking te stellen voor te verrichten onderzoek naar de invoering van alle plannen, waarmee vele jaren zullen zijn gemoeid.
Verkeerswoordvoerder Fjodor Molenaar: "Ik ben uitermate gelukkig met de steun van het College voor deze voorstellen. Als de gemeenteraad er volgende maand ook mee instemt, wordt Amsterdamse fietsgeschiedenis geschreven!"