Collectieve ziektekostenverzekering voor alle Amsterdammers

Op voorstel van GroenLinks gaat Amsterdam de collectieve ziektekostenverzekering voor minima uitbreiden en aanbieden aan álle Amsterdammers. Daarnaast wordt het een optie om het eigen risico mee te verzekeren, in plaats van gespreid of in één keer te betalen. Hiermee moet de premie die minima nu betalen naar beneden kunnen. De gemeenteraad stemde in met beide voorstellen van GroenLinks.

Amsterdam onderhandelt in 2018 over een nieuw contract met een zorgverzekeraar over een nieuwe collectieve ziektekostenverzekering voor minima. Op deze ziektekostenverzekering krijgen de 60.000 minima die hiervan gebruik maken, momenteel een korting vanuit het armoedebeleid en de zorgverzekeraars bieden daarnaast een premiekorting voor de collectiviteit. Het eigen risico wordt op dit moment gespreid betaald, de minima die hun eigen risico niet of deels gebruiken krijgen dit  (restant) aan het eind van het jaar terug. Dit blijkt echter maar om tien procent van de minima te gaan.

GroenLinks wil nu dit eigen risico niet gespreid laten betalen, maar meeverzekeren. GroenLinks woordvoerder Femke Roosma: “Door het eigen risico mee te verzekeren, creëren we solidariteit tussen ziek en gezond. Het hangt er niet meer vanaf of je de pech hebt om ziek te worden of je geld terugkrijgt of niet. Als het eigen risico meeverzekerd wordt kan de premie omlaag. Negentig procent van de minima gaat er dan op vooruit. Geweldig nieuws.”

GroenLinks wil daarnaast de collectiviteit uitbreiden zodat álle Amsterdammers kunnen kiezen voor een Amsterdamse zorgverzekering. Roosma: “Alle Amsterdammers kunnen zich dan aan sluiten bij de Amsterdamse solidariteitspolis en er ook voor kiezen om hun eigen risico mee te laten verzekeren. Daarmee maak je ook een statement: ‘wij geloven niet in een boete op ziek zijn’.” Als meer mensen kiezen voor deze zorgpolis kan de premie verder naar beneden. Roosma: “Iedereen profiteert van de premiekorting, de minima krijgen daarbovenop een extra korting vanuit de armoedemiddelen. Ik hoop dat veel Amsterdammers hier aan mee gaan doen.”

Zorgverzekeraars lijken overigens steeds minder geneigd om minima een gunstig aanbod te doen, dat is ook de aanleiding voor Amsterdam om een nieuwe aanvraag uit te schrijven. Roosma: “Het zou jammer zijn als zorgverzekeraars hun maatschappelijke plicht hier zouden verzaken. Zij zijn niet op aarde om geld te verdienen maar om zorg toegankelijk te maken voor iedereen.”