Nieuwe permanente wooneenheden voor jongeren, inclusief studenten komen er helaas niet vanzelf. Zeker niet in deze tijden van financieringscrisis in de bouw. Op initiatief van GroenLinks hebben de coalitiepartijen donderdag in de gemeenteraad besloten een stimuleringsbudget uit te trekken voor Jongerenhuisvesting.
De maatregel is goed voor jongeren, maar het is ook goed voor de bouwproductie en economie van Amsterdam. Woordvoerder Tamira Combrink van GroenLinks: “Jongeren hebben het meeste last van de stagnatie op de woningmarkt. Ze zitten thuis vast of ze worden uitgebuit in onzekere of voor hen veel te dure situaties. Toch zijn jongeren met relatief weinig geholpen. Voor jongeren is met relatief weinig geld veel extra eenheden te creëren. Het is dus ook een goed om de bouwproductie op gang te houden.”
In het verleden werkte een stimuleringsbudget voor studentenhuisvesting heel effectief. Er zijn de afgelopen jaren ongeveer 4000 permanente studenteneenheden mee gecreëerd. Op basis daarvan kunnen we met dit budget streven naar 1000 nieuwe eenheden voor jongeren. Maar resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen harde garanties voor de toekomst.
Het college heeft al plannen uitgewerkt voor 9000 studenteneenheden en 2500 jongereneenheden. De meeste hiervan worden gerealiseerd door tijdelijke bouw voor tien tot twintig jaar, tijdelijke plaatsing in sloopcomplexen en labeling. Aangezien het tekort structureel is, is goed als er ook aan structurele extra jongerenhuisvesting wordt gewerkt. Het budget kan ook ingezet worden voor de transformatie van kantoren als daar jongerenhuisvesting van wordt gemaakt.