Maandagochtend om 8.30 uur stonden vier clowns het roet van de vrachtwagens te poetsen, die het Food Center Amsterdam binnen wilden rijden. Ze kregen een certificaat uitgereikt, dat ze voor het eerst schoner de straat uitreden, dan ze erin gingen.

Dit was een verrassingsactie van GroenLinks en Dwars Amsterdam. Marijke Vos (kandidaat wethouder) en Maarten van Poelgeest (lijsttrekker) vertelden de chauffeurs, dat dit niet tegen hen persoonlijk was gericht, en boden hen hun verontschuldigingen aan voor de smerige Jan van Galenstraat. De chauffeurs kregen bovendien een kopje koffie, en een sneeuwklokje voor schonere lucht in de cabine.

Op het ritme van vrolijke muziek sprongen vier clowns rond de vrachtwagen en ontlokten de chauffeurs en hun bijrijders een spontane glimlach. Binnen een minuut stonden ze schoner en wijzer alsnog aan de poort van het Food Center.

In september 2005 publiceerde Milieudefensie een onderzoek waaruit bleek dat de Jan van Galenstraat de smerigste straat is van Amsterdam. Dat komt grotendeels door het vrachtverkeer van en naar het Food Center. GroenLinks maakt met deze actie duidelijk dat er wat gedaan moet worden aan de beroerde luchtkwaliteit in de Jan van Galenstraat. Dit is zonder meer slecht voor de gezondheid van de mensen die er wonen en passeren. In het programma van GroenLinks wordt gekozen voor gedeeltelijke uitplaatsing van bedrijven die niet in de stad horen en vervanging door woningbouw.