Verander braakliggende terreinen in levendige plekken waar buurtbewoners kunnen tuinieren, kinderen mogen spelen en waar kunstenaars de ruimte krijgen om mooie dingen te doen. Onder dat motto dienden GroenLinks en de SP dit voorjaar een initiatiefvoorstel in. Het college omarde de plannen; om initiatiefnemers voor tijdelijke invulling op weg te helpen heeft de gemeente Amsterdam een digitale kaart ontwikkeld met informatie over de braakliggende terreinen. De kaart is te vinden op: www.gisdro.nl/braakliggende_terreinen.

Door de crisis in de bouw is het te verwachten dat de terreinen die braak liggen langer leeg zullen blijven.  Deze terreinen zijn nu nog vaak afgeschermd met ongastvrije hekken en zien er verpauperd uit. GroenLinks en SP stelden daarom met succes voor om deze terreinen tijdelijk te benutten als nieuwe functie voor de buurt, totdat de definitieve bouw kan starten.  

Wat staat er op de kaart?

De digitale kaart geeft onder meer inzicht in de locaties, omvang en beschikbaarheid van braakliggende terreinen in Amsterdam en Zaanstad. Bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers met goede initiatieven voor een tijdelijke invulling kunnen contact opnemen met de betrokken personen bij stadsdelen en projectbureaus. De daadwerkelijke beschikbaarheid van braakliggende terreinen voor tijdelijk gebruik wordt bepaald door degene die recht heeft op de grond zoals eigenaar, erfpachter of vergunninghouder.