In de gemeenteraad is afgelopen woensdag de nieuwe bomenverordening vastgesteld. Deze verordening regelt alles omtrent het kappen van bomen bij grootstedelijke projecten. Dankzij GroenLinks raadslid Barn Geurts zijn bomen nu beter beschermd en hebben mensen die opkomen voor het behoud van bomen in de stad meer steun en houvast.

De oude bomenverordening stamde nog uit 1964 en was toe aan een wijziging. In de nieuwe verordening is een herplantplicht opgenomen en een herplantfonds. Dat wil zeggen dat ontwikkelaars en plannenmakers de plicht hebben om een boom te herplanten als die moet worden gekapt. Als dit om zwaarwegende redenen niet kan, dan moet er geld worden gestort in een herplantfonds. Verder worden monumentale bomen met de nieuwe verordening extra beschermd. Bomen die op deze lijst staan, mogen in principe nooit worden gekapt.

De procedures voor het aanvragen van een kapvergunning zijn ook veranderd. Belanghebbenden kunnen nu voorafgaand aan het besluit zienswijzen indienen, in plaats van achteraf bezwaar maken. Hierdoor is er een duidelijkere rol voor de politiek en een betere manier om belangen af te wegen. Barn Geurts heeft er door middel van een amendement voor gezorgd, dat mensen die beroep willen aantekenen tegen een besluit van het college, nu niet direct hoeven te vrezen dat een boom direct na dat besluit wordt gekapt. Het kwam nog wel eens voor dat een dag na het verlenen van een kapvergunning, de bomen al gekapt werden, zodat mensen die nog beroep wilden aantekenen te laat waren.

Door het amendement van Groenlinks mag de kapvergunning pas gebruikt worden als de beroepstermijn van zes weken voorbij is. Dit geeft bewoners en belangengroepen langer de tijd om beroep aan te tekenen bij de rechter en om een voorlopige voorziening aan te vragen. Dit is belangrijk, omdat het aantekenen van beroep geld kost, dat men niet altijd direct paraat heeft, en voor leken een lastige zaak kan zijn die tijd kost.