Het Amsterdamse college van D66, VVD en SP heeft het voornemen om de botte bijl te zetten in de financiering van tientallen cruciale sociale voorzieningen en maatschappelijke organisaties. De bezuiniging van 30 miljoen euro per jaar komt niet voort uit financiële noodzaak, maar dient om de hobby's van het college zoals belastingkorting voor ondernemers van te betalen. De komende tijd zal GroenLinks Amsterdam hier enkele van de bedreigde organisaties in beeld brengen. Vandaag Cliëntenbelang Amsterdam.

GroenLinks Amsterdam vraagt zich af of Amsterdammers er wel op zit te wachten dat dit D66/VVD/SP College zaken als City marketing, Amsterdam Dance Event en ondernemers blijft subsidiëren terwijl de voedselbank, sociale voorzieningen als de daklozenopvang en zorg, huurders- en vluchtelingenorganisaties en anderen die opkomen voor de meest kwetsbaren in de stad, zo hard gekort worden. De fractie van GroenLinks zal zich inzetten om deze bizarre bezuinigingen ongedaan te maken.

Deel 4: Cliëntenbelang Amsterdam

Sinds 1 januari 2015 is Amsterdam verantwoordelijk voor veel nieuwe zorgtaken: dagbesteding, ambulante begeleiding en de jeugdzorg. Tienduizenden (nieuwe) cliënten vallen sinds die datum onder de zorg en verantwoordelijkheid van de gemeente. Het gaat om ouderen, lichamelijk gehandicapten, chronisch zieken, jongeren en volwassenen met een verstandelijke of psychische beperking. De gemeente heeft de taak er voor te zorgen dat deze groepen met zorg en ondersteuning zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en participeren. Maar bij die nieuwe zorgtaken komt ook een enorme bezuiniging vanuit het Rijk. Duizenden mensen zullen de komende jaren hun zorg verliezen of aangewezen zijn op mantelzorgers en vrijwilligers.

Een belangenbehartiger voor cliënten in Amsterdam lijkt, juist in deze tijd, dan ook onontbeerlijk. Maar het College schijnt daar anders over te denken. Op de lijst van mogelijke bezuinigingen staat ook Cliëntenbelang Amsterdam, die hun gehele budget zouden verliezen. Cliëntenbelang behartigt de belangen van alle cliënten in Amsterdam en hun mantelzorgers. Ze bieden advies, ondersteuning en helpen met informatievragen, onafhankelijk van de zorgorganisaties of de overheid. Ze helpen cliënten met het opstellen van klachten en signaleren snel problemen. Ook brengen ze de stem van de cliënt, die zo vaak niet gehoord wordt, in het stadhuis bij de beleidsmakers. En ze bieden concrete ondersteuning aan GGZ cliënten. Daklozen, mensen met psychiatrische problematiek worden naar de juiste zorg geleid.  

Directeur van Cliëntenbelang Ad Warnar reageerde bij Amsterdam FM. Hij noemt het onbegrijpelijk, dat met deze lijst aan bezuinigingen met name kwetsbare Amsterdammers worden getroffen. “In deze tijd waar mensen het al zwaarder hebben door grote bezuinigingen uit het Rijk gaan we de organisaties weghalen die kennis, expertise en ervaringsdeskundigheid hebben, en die kwetsbare Amsterdammers direct helpen en ondersteunen. Onvoorstelbaar.”

Hij stelt dat de opstellers van deze lijst geen enkel beeld van wat de Amsterdammers nodig hebben. Als voorbeeld noemt hij dak- en thuislozen:  “Mensen die dak- en thuisloos zijn, die geen uitkering hebben, die zorg nodig hebben en niet krijgen, en via onze hulp wel krijgen. (…) Anders zullen die mensen op straat gaan zwerven en hun zorg niet krijgen. Er gaan letterlijk doden vallen.”

GroenLinks Amsterdam vindt een belangenbehartiging en ondersteuning van cliënten in deze stad onmisbaar. Het wegbezuinigen van Cliëntenbelang Amsterdam is onvoorstelbaar. Dat mag niet en dat kan niet. Ondertussen wil dit College nog wel jaarlijks ruim 2 miljoen euro blijven steken in een praatclub voor het bedrijfsleven, de Amsterdam Economic Board. Want daar zitten de Amsterdammers die zorg en ondersteuning hebben, echt op te wachten…