Deze week werd duidelijk dat de gesprekken tussen verschillende gemeenten en de Rijksoverheid om een akkoord te sluiten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers is mislukt. Eerder leidde de kwestie al tot grote onenigheid in het kabinet. Vorig jaar juli werd nog een crisis afgewend en besloten de regeringspartijen dat het aantal gemeenten dat een vorm van bed-bad-brood-opvang biedt, sterk zou worden beperkt en dat terugkeer weer centraal in het beleid zou komen te staan.
GroenLinks en een meerderheid van de gemeenteraad keerden zich direct tegen de plannen van het kabinet, omdat deze ondoordacht en onwenselijk zijn. Daarnaast zijn vluchtelingen noch gemeenten ermee geholpen: mensen verdwijnen niet als je opvang beperkt. Het enige dat je doet is de situatie onbeheersbaar maken. Nu is duidelijk dat gemeenten niet aan de eisen van het kabinet kunnen en willen voldoen. De Amsterdamse raad houdt volgende week een spoeddebat over de kwestie.
Voor GroenLinks is het helder: de bed-bad-brood-opvang gaat door. Wat ons betreft wordt het uitgebreid met een vierde ‘b’: begeleiding. Voor medisch/psychisch kwetsbaren en mensen die mogelijk toch voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen (zogenoemd: juridisch perspectief) moet 24-uurs opvang met begeleiding beschikbaar zijn. Hoe het uitpakt is nog onduidelijk. Maar het falen van het regeringsbeleid is voor GroenLinks nooit een argument (€, Blendle) de basale medemenselijkheid te laten varen.