In Amsterdam zijn ruim 10.000 jongeren werkloos. Dat is 14% van de jonge Amsterdamse beroepsbevolking. Van de jongeren zonder een migratieachtergrond in Amsterdam is 2% werkloos. Zorgelijk is dat van de jongeren met een migratieachtergrond 15% werkloos is.
Deze week lanceert GroenLinks wethouder Andrée van Es een nieuw plan: "Jongeren maken Amsterdam”, om samen met werkgevers en onderwijsinstellingen jeugdwerkloosheid te bestrijden. Want al zijn het hier geen ‘Spaanse toestanden’ we moeten voorkomen dat er in Amsterdam een `verloren generatie’ ontstaat. Hierbij zijn jongeren zelf aan zet.

Amsterdamse jongeren moeten beter leren kijken door de ogen van een werkgever. Snappen dat het belangrijk is om op tijd te komen en goedendag te zeggen. Wethouder Andrée van Es (Werk en Inkomen): 'Het is belangrijk om je eigen brood te verdienen, juist in tijden van crisis is het nodig dat je de lat hoog legt en niet bij de pakken neerzit. Ik verwacht veel van de Amsterdamse jongeren, zij mogen op hun beurt verwachten dat wij ze maximaal faciliteren in het krijgen van een baan.' Taalbeheersing en werknemersvaardigheden zijn cruciaal.

De jeugdwerkloosheid valt in Amsterdam in vergelijking met andere regio’s relatief mee. Maar de toekomst is onzeker, pas in de loop van 2014 is er weer sprake van enig herstel op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat alle zeilen moeten worden bijgezet. De acties uit “Jongeren maken Amsterdam” resulteren dit jaar in 1400 werkloze jongeren die naar school gaan of aan het werk en 1430 in 2013. Het aantal vroegtijdig schoolverlaters moet dit jaar tot 2000 worden teruggedrongen en met 1350 in 2013.

Werknemersvaardigheden
De gemeente heeft het initiatief genomen om samen met werkgevers en onderwijsinstellingen de werknemersvaardigheden van jongeren te verbeteren. Andrée van Es: 'Te vaak spreek ik Amsterdamse werkgevers die stagiairs van boven Alkmaar willen of van voorbij Nieuwegein. Ik wil dat de Amsterdamse werkgevers staan te rammelen aan de poort van de Amsterdamse scholen. Daar is dit initiatief voor bedoeld. Groepen werkloze jongeren tot 27 jaar krijgen 2 weken sollicitatietraining en zes weken begeleiding op zoek naar werk'. Een mooi voorbeeld uit de nieuwe aanpak Jeugdwerkloosheid is te vinden in Zuidoost. Daar organiseert het Jongerenloket van DWI speeddates voor jongeren waarbij ook werkgevers, uitzendbureaus en scholen betrokken zijn. Dit jaar nog moeten op deze manier 50 jongeren uitstromen.

Jongeren met een migratieachtergrond
In Amsterdam zijn jongeren met een migratieachtergrond uit niet-westerse landen oververtegenwoordigd in de werkloosheidscijfers. 80% van de instroom bij het jongerenloket van DWI bestaat uit jongeren met een migratieachtergrond. Dit terwijl de Amsterdamse jeugd voor 42% uit deze groep bestaat. Jongeren met een migrantenachtergrond hebben specifieke belemmeringen op school en bij het vinden van een baan. Discriminatie op de arbeidsmarkt speelt een rol maar verklaart deze achterstand maar gedeeltelijk. Zo kiezen jongeren met een migratieachtergrond meer dan gemiddeld een opleiding boven hun niveau en hebben ze vaak geen realistisch beroepsbeeld. Daardoor haken ze vaak eerder af bij het vinden van een opleiding. Ook worden deze jongeren weinig gestimuleerd om een bijbaan te nemen, met als gevolg dat ze minder werkervaring hebben, minder netwerk en dus minder kennis van de codes van werknemers- en werkgeverschap. Wethouder van Es: “Amsterdamse jongeren met een migratieachtergrond moeten sterker zijn, hun competenties nadrukkelijker etaleren en er harder voor knokken dan andere jongeren.”

Taaloffensief
Gebrekkige taalbeheersing is voor veel werkloze jongeren een belemmering bij het vinden van werk. Deze jongeren krijgen een korte intensieve taaltraining gericht op het vinden van een baan. In september starten de eerste klassen onder het motto ‘Poets je Nederlands op’. Jongeren die zich in Nederland vestigen en de taal niet beheersen krijgen vanaf einde dit jaar de mogelijkheid om vijf dagdelen per week een inburgeringstraject te volgen waarbij het verwerven van de taal en werknemersvaardigheden voorop staan.

Mismatch
In enkele arbeidsmarktsectoren, zoals de zakelijke dienstverlening en de zorg, is er sprake van een mismatch tussen de vraag van werkgevers en het aanbod aan werkzoekenden. Amsterdam zet erop in dat jongeren vroeger in hun schoolloopbaan worden geadviseerd over hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt en beter worden voorbereid op een baan. Jongeren moeten een realistisch beeld van zichzelf en de arbeidsmarkt krijgen en vaker dan nu het geval is, kiezen voor een opleiding met perspectief op een baan. De gemeente heeft onlangs met werkgevers afgesproken dat er 50 reguliere arbeidsplaatsen beschikbaar komen in de `hospitality’-sector. De toerusting van de jongeren voor wordt op dit moment voorbereid.

De notitie `Jongeren maken Amsterdam, jeugdwerkloosheid voorkomen en bestrijden’ is te downloaden op http://www.amsterdam.nl/werk-inkomen.