Laat agenten motiveren waarom ze iemand staande houden. Dat bepleit een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad. Om etnisch profileren door de politie terug te dringen dienen GroenLinks, D66, SP en PvdA een motie in die oproept zogenoemde stopformulieren in te voeren. Agenten moeten dan aangeven waarom ze iemand staande houden. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn deze stopformulieren al  ingevoerd. Met succes: etnisch profileren is afgenomen, en tegelijkertijd is het percentage succesvolle controles gestegen.

Politiewerk wordt effectiever en eerlijker

GroenLinks-fractievoorzitter in Amsterdam Rutger Groot Wassink: “Agenten combineren, bewust of onbewust, uiterlijke kenmerken met stereotype daders zonder dat daar concrete aanleiding toe is.” Amnesty International luidde al in 2013 de noodklok over deze vorm van discriminatie. “Drie jaar later moeten we concluderen dat het niet gelukt is om etnisch profileren uit te bannen. Stopformulieren werken al in het buitenland, laten we die dus zo snel mogelijk in Nederland invoeren, te beginnen in Amsterdam.”

Bewustwording

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “De taxichauffeur die op weg naar huis drie alcoholcontroles krijgt terwijl zijn blanke collega daar ‘nooit last van heeft’: het is discriminatie. En dat geeft mensen het gevoel niet als volwaardige Amsterdammer behandeld te worden en daardoor ook niet dezelfde kansen te hebben als de autochtone buurman. Daar moeten we écht elke dag werk van maken. Stopformulieren hebben bewezen agenten bewuster te maken van hun acties. Zo kunnen we meteen discriminatie terugdringen.”

Pilot Amsterdam

SP-raadslid Peter Kwint: “Het aanzien van de politie staat onterecht onder druk en door het probleem van etnisch profileren te tackelen zou dit aanzien verbeterd kunnen worden.” PvdA-raadslid Sofyan Mbarki: “Politiecontrole op basis van uiterlijk is niet juist, niet nodig en niet effectief. Stopformulieren dwingen niet alleen tot reflectie in de beslissingen om burgers te controleren, ook dienen ze om de effectiviteit van de proactieve controle vast te stellen.”

De motie roept het college op in overleg te treden met de Amsterdamse politie, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie om zo snel mogelijk een pilot met stopformulieren in Amsterdam te starten.