Vandaag sprak het college van B&W over de afspraken tussen de VNG en het kabinet over het generaal pardon. Het college heeft unaniem ingestemd met het akkoord, maar behoudt zich het recht voor om in individuele gevallen noodhulp te bieden.
GroenLinks is blij dat er nu eindelijk een generaal pardon komt en dat naar schatting 2000 Amsterdammers eindelijk echt met hun leven in Nederland kunnen beginnen. Er zat echter ook een vervelende kant aan het akkoord dat de VNG hierover met het kabinet sloot. Omdat het CDA dit zo graag wilde, moest in ruil daarvoor wel de gemeentelijke hulp aan ongedocumenteerden stop worden gezet. Het rijk schrijft gemeenten voor 'voorzieningen te beëindigen voor personen die geen recht (meer) hebben op van rijkswege verstrekte (opvang)voorzieningen'.
Fractievoorzitter Judith Sargentini maakte zich grote zorgen over deze passage en stelde schriftelijke vragen aan de burgemeester. Ook Marijke Vos (wethouder zorg) liet via haar weblog weten dat zij altijd hulp zou blijven bieden aan Amsterdammers in nood. De gemeente heeft een zorgplicht en die zou ze niet verkwanselen. Inmiddels zijn de antwoorden op de schriftelijke vragen van Judith Sargentini binnen. Daaruit blijkt dat het college wethouder Vos steunt. In de beantwoording staat de volgende passage:
'In zijn algemeenheid kan de gemeente geen steun bieden aan uitgeprocedeerde vreemdelingen. Maar als in een individueel geval sprake is van een bijzondere medische of humanitaire noodsituatie behoudt de gemeente een eigen verantwoordelijkheid. Overigens biedt het Fonds gevolgen Vreemdelingenwetgeving de mogelijkheid om ook niet-asielzoekers tijdelijk te ondersteunen, voor zover er sprake is van een medisch ernstige situatie én waarbij een (tijdelijke) verblijfsaanvraag door de IND in behandeling is genomen.'
Judith Sargentini: 'Het lijkt erop dat het college - ondanks de voorwaarden in het akkoord tussen het kabinet en de VNG - gezamenlijk besloten heeft om alles te houden zoals het is. Daar ben ik zeer tevreden mee. Straks krijgen naar verwachting ongeveer 2000 Amsterdammers eindelijk een permanente verblijfsstatus én Amsterdam blijft hulp bieden aan asielzoekers die in grote nood verkeren.'