Vorige week deden de Centrale Raad van Beroep en de Raad van State een uitspraak over de zogenoemde bed-bad-broodopvang, waarmee verschillende steden aan uitgeprocedeerde asielzoekers basale opvang bieden. De belangrijkste conclusie van deze uitspraken is dat gemeenten voorwaarden mogen stellen aan het bieden van opvang. Mogen dus, niet moeten. En dat is maar goed ook. Want het stellen van eisen aan opvang verslechtert de positie van uitgeprocedeerden en zadelt gemeenten met extra problemen op. GroenLinks Amsterdam roept dan ook alle partijen in de gemeenteraad op, om het stellen van voorwaarden aan opvang af te wijzen.
‘Meewerken aan terugkeer’ werkt niet
Kabinetspartijen VVD en PvdA sloten in het voorjaar het bed-bad-broodakkoord. Hierin werd bepaald dat het aantal gemeenten dat deze opvang biedt drastisch wordt teruggeschroefd. Ook werd afgesproken dat in het vervolg ‘meewerken aan terugkeer’ een voorwaarde voor opvang wordt. Direct gaven veel gemeenten, waaronder Amsterdam, aan dat het stellen van een dergelijke eis contraproductief en zelfs schadelijk is. Zie daarvoor ook het artikel uit april wat we samen met D66 en SP schreven.
Eerder dit jaar deed het Europees Comité van de Rechten van de Mens de uitspraak dat bed, bad, brood en begeleiding onvoorwaardelijk zouden moeten zijn. Er is geen reden daar nu van af te wijken. Niet alleen omdat we uit medemenselijkheid minimale opvang moeten bieden, maar vooral omdat het meewerken aan terugkeer als voorwaarde niet werkt.
Voorwaarden zorgen voor overlast
De gedachte achter de eis van meewerken aan terugkeer, is dat mensen sneller naar het herkomstland teruggaan als hen opvang wordt geweigerd. Maar is dat zo? Nee, natuurlijk niet. Die mensen gingen voor er een bed-bad-broodvoorziening was ook niet weg. Ze verbleven in onze steden in de illegaliteit.
Het is een illusie te denken dat er ook maar iemand is die sneller teruggaat als hem of haar opvang wordt geweigerd. Die eis stellen betekent dat mensen op straat zullen verblijven en op een of andere manier in hun levensonderhoud moeten voorzien. Dat levert hoe dan ook overlast op. Het is duidelijk dat basale opvang dan beter is.
Wat GroenLinks Amsterdam betreft gaat de gemeente Amsterdam in de toekomst geen voorwaarden aan opvang stellen. Gemeenten draaien nu op voor falend asielbeleid. Dit geeft hen de vrijheid opvang in te richten zoals zij dat wensen.