Na honderden gemeenten en regio’s in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Engeland heeft ook Amsterdam zich als eerste Nederlandse gemeente uitgesproken tegen TTIP, op initiatief van GroenLinks. GroenLinks verzet zich breed tegen TTIP, in het Europees Parlement, in de Tweede Kamer, op straat, en nu ook in de Amsterdamse gemeenteraad. Want het is nodig. Onze democratie, voedselveiligheid en sociale zekerheid staan op het spel. Dit handelsverdrag, dat er puur op gericht is om de belangen van bedrijven te versterken, gaat ten koste van de Amsterdammer.
Woordvoerder Economie Marie-Anne van Reijen van GroenLinks Amsterdam: "TTIP kan een groot effect hebben op onze gezondheid, voedselveiligheid, werkgelegenheid, het milieu, sociale zekerheid , duurzaamheid en privacy. Zo zijn er veel zorgen of gemeenten duurzame producten nog voorrang kunnen geven. Daarnaast kan het beleid om lokaal opgewekte energie te stimuleren onder vuur komen te liggen".
Tevens heeft TTIP een groot effect op onze democratische processen, door middel van de ISDS-clausule (Investor to State Dispute Settlement). Met deze clausule kunnen grote bedrijven wetgeving, die democratisch tot stand is gekomen, omzeilen. Zo heeft Vattenfall al eerder succesvol een rechtszaak tegen de Duitse stad Hamburg aangespannen over de stedelijke milieuregels. Hierna zwakte Hamburg haar regels af.
Zoals de gemeente Hamburg, zullen gemeenten uit angst voor schadeclaims wet- en regelgeving minder streng vormgeven of wellicht niet voorstellen. Nu zijn we in Amsterdam, en in de Amsterdamse gemeenteraad gelukkig niet zo angstig aangelegd maar met de dreiging van een miljoenenclaim, ga je wel twee keer nadenken.
Daarnaast kan met TTIP bijvoorbeeld het verbod op Round-Up teruggedraaid worden, omdat Monsanto, de producent hiervan, vindt dat het leidt tot oneerlijke concurrentie.
Voorstanders, zoals D66 en de VVD, willen het graag laten voorkomen alsof TTIP voordelen gaat opleveren voor het MKB. Maar het tegendeel is waar. TTIP biedt vooral bedreigingen voor het Midden- en Kleinbedrijf. De concurrentie op basis van lagere standaarden van Amerikaanse bedrijven zal toenemen voor het Europese MKB. Producten die geproduceerd worden in de VS kunnen goedkoper aangeboden worden omdat arbeid goedkoper is in de VS. Maar dit leidt tot een race to the bottom van de arbeidsvoorwaarden.
Hier in Amsterdam hebben we gewoon gezegd waar het op staat: dit verdrag levert alleen maar voordelen op voor het grootkapitaal. Partijen die vóór TTIP zijn, kiezen voor de belangen van de grote bedrijven, en niet voor de burgers.
Het voorstel om in Amsterdam TTIP af te wijzen is gesteund door de SP, PvdA, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen.
Van Reijen, tenslotte: “Ik hoop dat we hiermee een trend zetten voor alle Nederlandse gemeenten, net zoals er in veel andere Europese landen al een luid tegengeluid tegen TTIP klinkt vanuit gemeenten”.