Rutger Groot Wassink: “Vanaf vandaag zijn kernwapens officieel verboden en daarmee is het standpunt van de Nederlandse regering niet langer houdbaar. Wij willen samen met andere grote steden wereldwijd duidelijk maken wat wij van kernwapens vinden: kernwapens zijn immoreel en onmenselijk. Nederland moet het anti-kernwapenverdrag van de VN tekenen en zo een stap zetten naar een kernwapenvrije wereld.”

Initiatiefvoorstel Ban de Bom

Uit een recent artikel in de Volkskrant blijkt dat in voorheen zeer geheime documenten ondubbelzinnig wordt bevestigd dat op vliegbasis Volkel sinds 1960 Amerikaanse kernwapens liggen. Nederland heeft hier weinig over te zeggen, terwijl deze gevaarlijke nucleaire bommen op het eigen grondgebied liggen.
Eerder dienden de partijen het initiatiefvoorstel Ban de Bom in. Daarin riepen GroenLinks, SP, BIJ1, PvdA, PvdD en DENK het Amsterdamse college van B&W op om samen met andere Nederlandse steden druk uit te oefenen op de Nederlandse regering om het verdrag van de VN alsnog te ondertekenen en te ratificeren. Dat Amsterdam zich vandaag aansluit bij het ICAN Cities Appeal, is een belangrijke stap, aldus Zeeger Ernsting (waarnemend fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam). Ernsting: “Alle kernwapens de wereld uit krijgen, is nog steeds ontzettend belangrijk voor ieders veiligheid. Steden roepen wereldwijd hun regeringen op het verdrag daartoe te ondertekenen. Ook Amsterdam nu. En tegelijkertijd moeten we ons blijven inzetten om alle wapenhandel, die ook via onze stad loopt, tegen te gaan.”

Coalitie van steden: ICAN Cities Appeal

Het ICAN Cities Appeal is onderdeel van ICAN, de organisatie die aan de basis van het verdrag staat, en in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede won. Het ICAN Cities Appeal is een coalitie van grote steden als Washington D.C., Oslo en Berlijn, die zich inzetten voor een wereld zonder kernwapens. Nederlandse steden zoals Nijmegen, Groningen en Rotterdam hebben zich naast Amsterdam al aangesloten bij het initiatief.