Als het aan GroenLinks ligt, wordt heel de stad komende jaarwisseling een vuurwerkvrije zone. Raadslid Zeeger Ernsting: “In aanloop naar een landelijk verbod op consumentenvuurwerk zou Amsterdam het goede voorbeeld moeten geven en het afsteken van vuurwerk al dit jaar verbieden binnen de gemeentegrenzen. Zo kan de jaarwisseling weer een feest worden voor iedereen.”

De laatste tijd krijgt het beperken van consumentenvuurwerk steeds meer steun. De politie, brandweer, oogartsen en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid spreken zich al jaren uit. En uit recente opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van Nederland voor een vuurwerkverbod is. De Tweede Kamerfracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren werken aan een initiatiefwet voor een landelijk verbod

 

Veiligheid

Elk jaar lijkt er meer geweld te worden gebruikt tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Ook dit jaar werden politieagenten, brandweermannen en ambulancepersoneel bekogeld met vuurwerk. In totaal moest de brandweer ruim 100 keer uitrukken en waren er substantieel meer gevallen van geweld tegen hulpverleners. De totale schade bedraagt alleen al in Amsterdam meer dan een half miljoen.

Als het aan GroenLinks ligt wordt deze jaarwisseling het afsteken van vuurwerk verboden in Amsterdam. Professionele vuurwerkshows door de stad moeten zorgen voor een veilige jaarwisseling. 

Deze week wordt een debat gehouden in de gemeenteraad over de toekomst van vuurwerk in Amsterdam. In 2017 stemde een grote meerderheid van de raad al voor een "zoveel mogelijk" vuurwerkvrije stad. Het wordt nu tijd om dit te realiseren.