Amsterdam mag scooters van fietspad weren!

Wat een goed nieuws! Vandaag maakte het Parool bekend dat minister Schultz de mogelijkheid aan Amsterdam wil geven snorfietsen en -scooters van de fietspaden te weren.

De brief van de minister aan de Tweede Kamer

Lees hier
Fietspad scootervrij
Flyer uit de 'Fietspad Scootervrij' campagne van 2014

Vier jaar actievoeren en handtekeningen verzamelen helpt!

Al sinds 2011 zet GroenLinks zich in om de snorfietsen en scooters te verplaatsen naar de rijbaan. Via initiatieven, petities en campagnes hebben we de problemen geagendeerd. Uiteindelijk leidde dit tot het besluit van toenmalig wethouder Wiebes dat scooters inderdaad verplaatst moesten worden naar de rijbaan, maar dan wel met een lokale helmplicht. Omdat hier een wetswijziging voor nodig is, was de steun van Den Haag noodzakelijk.

Vorig jaar leek die steun er te zijn van de minister, maar de Tweede Kamer stak daar ‘per ongeluk’ een stokje voor. Kort voor de zomer pleitte GroenLinks nogmaals voor het verplaatsen van scooters naar de autorijbaan.

In opdracht van de Tweede Kamer heeft de minister nu opnieuw onderzocht wat de beste mogelijkheden zijn en adviseert ze ook in tweede instantie de snorfiets - met helmplicht - te verplaatsen naar de rijbaan!

Nog een half jaar wachten

Omdat daar nog steeds een wetswijziging voor nodig is, duurt het nog een half jaartje. Nu is het zaak dat de Tweede Kamer er gewoon mee instemt. En dan kunnen we komende zomer in Amsterdam genieten van fietspaden zoals fietspaden bedoeld zijn: voor de fietser!