Kronkelend van patat-zaak naar broodjeszaak, lopen de al volle straten nu volledig over met wachtende mensen. Andere winkels zijn niet meer te bereiken door deze mensenmassa; omwonenden ervaren veel overlast en de straat is niet meer toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. GroenLinks vindt het belangrijk dat onze stoepen, straten en bruggen bereikbaar en veilig zijn. Daarom trekken we aan de bel. 

Straatfenomeen

TikTok-rijen. Mogelijk hét Amsterdamse woord van het jaar. Net zoals de rijen niet te ontkomen zijn in de binnenstad, is er ook geen ontsnappen aan de term ‘TikTok-rijen’ zelf. Of het nu in de 9 Straatjes is, in het Parool of in de gemeenteraad: overal leeft de discussie rondom het nieuwe straatfenomeen. Zelfs TikTok’ende Amsterdammers vinden het te veel, en kwamen onlangs met passende alternatieve straatnamen zoals de ‘Schapenstraat’ en de ‘Rijstraat’. Maar wat is het probleem nou precies? En hoe kunnen we het oplossen? 

Veiligheid

Als je de Tik Tok-rijen nog niet hebt gezien, is het belangrijk om te weten dat het niet enkel om een handjevol mensen voor een horecazaak gaat. Het gaat om constante rijen van soms wel boven de 100 meter.  En dat in een gebied dat sowieso al kampt met drukte en krapte. Bruggen, oversteekplaatsen, verkeer, de TikTok-rijen doorkruisen ze allemaal. Dat maakt de situatie niet alleen vervelend voor omwonenden, maar ook bijzonder onveilig. En dat is nog los van al het straatafval dat wordt veroorzaakt zodra de toeristen eindelijk door de rij heen zijn en hun eten kunnen bestellen. 

Crowd-managers

Gelukkig nemen sommige ondernemers die ‘viral’ zijn gegaan al voor een deel verantwoordelijkheid. Velen van hen zetten ‘crowd-managers’ in om de rijen in goede banen te leiden en eventuele verkeersonveilige situaties te verminderen. Maar dit is nog niet genoeg om de druk op de openbare ruimte te verlichten. De openbare ruimte is immers van alle Amsterdammers. Ook crowd-managers nemen niet de kern van het probleem weg. Waar het om gaat is dat door sociale media bepaalde plekken en ondernemingen opeens heel populair kunnen worden met alle gevolgen van dien voor de leefbaarheid en publieke ruimte. Als gemeente hebben we de verantwoordelijkheid om de openbare ruimte toegankelijk te houden voor iedereen. Oftewel: we moeten snel kunnen ingrijpen wanneer er op bepaalde plekken in de stad opeens grote drukte ontstaat. Of ze nou begeleid worden of niet, deze mensenmassa's passen letterlijk niet in onze smalle binnenstedelijke straatjes. Straten die van ons allemaal zijn, en waar we ons veilig over moeten kunnen bewegen. 

Oplossingen 

Gelukkig ligt de oplossing voor een deel ook bij het medium dat de snel exploderende populariteit veroorzaakt: de online wereld. Het publiek dat door TikTok naar de ondernemingen in de binnenstad wordt getrokken, weet als geen ander hoe gebruik te maken van online tools. Zo zijn er al vele voorbeelden in de stad die gebruik maken van tijdsloten en met apps of QR-codes werken om te bestellen en af te halen.  Zo kunnen de rijen teruggebracht worden in omvang. Dat is ook voor de bezoeker fijn. Zij hoeven dan alleen maar digitaal in de wachtrij te staan en kunnen genieten van al het andere moois dat onze stad te bieden heeft, terwijl hun eten voor ze bereid wordt. Oftewel: een win voor de ondernemers, voor de wijk én voor de bezoekers. 

Rijen niet voorbij de onderneming

Laten we de 9 Straatjes weer leefbaar maken. Met rijen die niet verder reiken dan de onderneming waar ze voor staan. Daarover dienden we vorige week een motie in, die werd aangenomen! De gemeente gaat nu in gesprek met de ondernemingen die de lange rijen aantrekken om samen op zoek te gaan naar aanvullende maatregelen om de overlast te verminderen. Want de openbare ruimte is van ons allemaal. En dat moeten we waarborgen.