Op 19 juni stemde een meerderheid van de gemeenteraad vóór het voorstel van onder meer GroenLinks.

Vanaf het najaar kunnen Amsterdammers zelf onderwerpen en voorstellen op de agenda van de gemeenteraad laten plaatsen. Hiervoor zijn 1100 handtekeningen nodig. Mocht de gemeenteraad het voorstel niet overnemen, dan kunnen de indieners een referendum organiseren. Daarvoor hebben zij dan wel ongeveer 25.000 handtekeningen nodig van andere Amsterdammers. Als het referendum er komt, dan is de uitslag geldig als 20% van de kiesgerechtigde Amsterdammers komt stemmen. De gemeenteraad heeft door middel van 'politieke zelfbinding' afgesproken om zich bij referendumuitslagen neer te leggen.

GroenLinks pleitte al langer voor de invoering van een burgerinitiatief. Deze vorm van directe democratie geeft burgers meer invloed dan wanneer ze alleen eens in de vier jaar hun stem mogen uitbrengen. Het nadeel van het bestaande referendum was dat alleen de mensen die tégen waren naar de stembus kwamen. Met het burgerinitiatief kunnen burgers ook vóór voorstellen stemmen.

Fractievoorzitter Maarten van Poelgeest kwam in contact met Amsterdams Initiatief, een organisatie van jonge, politiek ongebonden Amsterdammers, die pleiten voor meer directe democratie. Samen met hen (en de andere oppositiepartijen in de gemeenteraad) werd een raadsnotitie geschreven. Het College van B&W reageerde met een aantal kritiekpunten, waarna Amsterdams Initiatief, samen met een aantal politieke partijen, een nota van repliek schreef.

Uiteindelijk stemden op 19 juni in de gemeenteraad GroenLinks, SP, D66, Amsterdam Anders/de Groenen en twaalf van de vijftien PvdA-raadsleden vóór het burgerinitiatief.