GroenLinks komt in Amsterdam voor het eerst met een eigen voorjaarsnota in het klein. GroenLinks doet daarin diverse voorstellen voor de besteding van de beschikbare middelen van de gemeente Amsterdam.

De neergaande conjuntuur valt samen met de harde maatregelen van het kabinet-Balkenende. Amsterdam gaat de gevolgen daarvan voelen en moet iets doen om het ergste te voorkomen. Woordvoerder financiën Maarten van der Meer: ‘De fractie wil het geld op de gemeentebegroting zo besteden dat de gevolgen van het Haagse bezuinigingsbeleid zoveel mogelijk verzacht worden.’

Compensatie VMBO

Zo gaat het kabinet-Balkenende landelijk 100 miljoen bezuinigen op het onderwijsachterstandenbeleid. Met name bij het VMBO in Amsterdam leidt dit tot forse bezuinigingen. Dat betekent grotere klassen, meer schooluitval en minder aandacht voor het leren van Nederlands. GroenLinks stelt voor dat de gemeente elk jaar 5 miljoen euro extra vrijmaakt voor het VMBO, om de rijksbezuinigingen zoveel mogelijk te compenseren.

Sociale activering

De fractie houdt in haar alternatieve voorjaarsnota ook een warm pleidooi voor het werk maken van sociale activering. Dankzij de nieuwe Wet werk en bijstand, waarbij de gemeente zelf voor de kosten van bijstandsuitkeringen gaat opdraaien, zal de gemeente geneigd zijn om zich steeds meer te gaan richten op die bijstandsgerechtigden die makkelijk weer aan werk te helpen zijn. GroenLinks wil dat er ook aandacht en geld blijft voor mensen die wellicht nooit meer in staat zijn om een normale baan te accepteren. Juist omdat het zo belangrijk is dat iedereen in het sociale leven blijft meedoen.

Opvang voor asielzoekers 

Een ander voorstel van de fractie is om geld vrij te maken voor de voortzetting van het zogenaamde ‘fonds gevolgen Vreemdelingenwet’. Asielzoekers die het recht hebben om in Nederland de uitkomst van hun beroepsprocedure mogen wachten, komen niet in aanmerking voor opvang door het rijk. Bovendien mogen zij niet in Nederland werken. Om in deze leemte te voorzien is het ‘fonds gevolgen Vreemdelingenwet’ door de gemeente in het leven geroepen. Hieruit wordt opvang voor deze groep asielzoekers betaald. Eind 2004 loopt dit fonds echter op zijn einde. GroenLinks wil hier ook na dit jaar geld voor vrij maken. Zeker nu de gevolgen van het harde beleid van Verdonk snel voelbaar worden.

De fractie komt ook met nieuwe ideeën. Maarten van der Meer bedacht de Cultuur- en Sporttweedaagse voor Amsterdamse scholieren: door twee dagen lang samen theater te maken of bijvoorbeeld een skeelercursus te volgen zouden Amsterdamse jongeren van alle schoolniveau’s meer contact met elkaar moeten krijgen. Het doel: meer aandacht en begrip voor elkaar, én natuurlijk twee hele leuke dagen. Het evenement wordt afgesloten met een avond in de ArenA waar jongeren hun talent aan elkaar kunnen laten zien.

Er staan nog diverse andere plannen in de alternatieve voorjaarsnota. Van het omzetten van koopwoningen naar huurwoningen tot het invoeren van de milieu-spaarpas. De nota is op te vragen bij het Bureau GroenLinks Amsterdam: groenlinks@raad.amsterdam.nl of 020 5523479.