Er is momenteel veel discussie over de maatregelen die Amsterdam moet nemen om de lucht schoner te maken. Deze discussie wordt overal gevoerd: in de raden, bij bestuurders, op straat en in de media. In de media lijkt deze week het beeld te zijn ontstaan dat GroenLinks de plannen van het College voor schone lucht wil afzwakken. Dat is geenszins het geval. Wat is er dan wel aan de hand?

Verhoging parkeertarieven
Onderdeel van de plannen voor schone lucht is het Verkeersplan Gezonde Stad (VGS). Voor de zomer heeft het college een eerste versie van dit plan als discussiedocument naar buiten gebracht. Eén van de opvallendste maatregelen uit dit plan is het voorstel om de parkeertarieven binnen de Ring overal te verhogen tot het A-tarief van €3,80 per uur. Over dit voorstel is veel commotie ontstaan. De weerstand tegen deze maatregel is zo groot, dat het draagvlak onder de Amsterdammers voor andere plannen voor schone lucht ook dreigt te verminderen.

Om de lucht schoner te maken zijn de bewoners van Amsterdam de komende jaren hard nodig. Om het draagvlak voor maatregelen voor schone lucht te behouden heeft GroenLinks nu voorgesteld te onderzoeken of andere vormen van tariefsverhoging mogelijk zijn. GroenLinks is er nog steeds van overtuigd dat een verhoging van de parkeertarieven onontkoombaar is om de normen in 2010 te halen. Wij hebben nu voorgesteld dat gekeken wordt naar een verhoging van de tarieven met verschillen tussen de wijken: wel overal binnen de Ring de tarieven omhoog, niet overal het A-tarief, maar hogere tarieven in het centrum, en lagere tarieven in de wijken verder van het centrum af.

Schone lucht in 2010!
In de media lijkt het beeld te zijn ontstaan dat GroenLinks hiermee voorstelt de plannen voor schone lucht af te zwakken. Dat is niet het geval. In 2010 moet de lucht in Amsterdam zo schoon zijn dat we overal aan de Europese normen voor gezonde lucht voldoen. Minder is voor GroenLinks niet acceptabel. Dat was het uitgangspunt van de eerste voorstellen van het college, en dat blijft voor GroenLinks ook het uitgangspunt.

Alleen maatregelen met een zeker resultaat
Het zou kunnen dat een ander voorstel voor hogere parkeertarieven minder gunstig is voor de luchtkwaliteit. Als blijkt dat de lucht met een ander voorstel minder schoon wordt dan in het oorspronkelijke plan, dan moet dat met andere maatregelen gecompenseerd worden. Aan mogelijke alternatieve maatregelen zijn voor GroenLinks harde voorwaarden verbonden.

Er zijn vele mogelijkheden om de lucht in Amsterdam schoner te maken. Maatregelen die ervoor zorgen dat we in 2010 de norm echt halen zijn daarentegen schaars. Omwille van de gezondheid van de Amsterdammers en om te kunnen blijven bouwen in de stad kunnen we geen risico’s nemen. We mogen ons bijvoorbeeld niet rijk rekenen met de introductie van rekeningrijden. Voordat we daar in de binnenstad van Amsterdam wat van merken is het helaas al lang 2010 geweest. Alleen maatregelen die een zeker resultaat garanderen zijn acceptabel. Als blijkt dat er echt geen alternatieven zijn voor de invoering van het A-tarief binnen de Ring, dan zal GroenLinks niet aarzelen ervoor te pleiten dat tarief alsnog overal in te voeren.

Iedereen een bijdrage
Om de normen te halen in 2010 zal iedereen een bijdrage moeten leveren. Het Rijk, de provincie en de gemeenten, maar ook het bedrijfsleven, de industrie en de bewoners van Amsterdam. Het is onrealistisch en oneerlijk om te verlangen dat alleen het vrachtvervoer voor schone lucht moet zorgen. De gemeente is op grote schaal zijn wagenpark aan het verschonen, het bedrijfsleven zal het vrachtverkeer binnen de milieuzone van Amsterdam schoner maken, en de bewoners van Amsterdam moeten bijdragen door meer met schoner vervoer te reizen, zoals bijvoorbeeld het OV en de fiets.

Meer aandacht voor OV
In de plannen van het college is te weinig aandacht voor het OV. Vooral in de wijken binnen de ring waar nu veel autokilometers gemaakt worden is het belangrijk het OV te verbeteren. Daarbij moet ingezet worden op OV tussen woonwijken en gebieden met winkels en publieke voorzieningen. In de dienstregeling van het GVB die is geïntroduceerd na het nieuwe programma van eisen in 2006 zijn vooral die ritten verslechterd. Het gaat om lijnen die de verschillende wijken en stadsdelen buiten de oude binnenstad met elkaar verbinden. Niet iedereen wil naar het Centraal Station, en daar is het huidige OV-model wel op geconcentreerd.

Het einddoel voor het OV moet zijn dat er binnen de Ring zonder dienstregeling van het OV gebruik gemaakt kan worden. Iedere 5 minuten een bus of tram, dat maakt het OV echt aantrekkelijk. Mensen hebben een hekel aan lang wachten op de halte, en een tram of bus nèt missen ontneemt de motivatie. Dit is geen oplossing die op de korte termijn gerealiseerd kan worden, maar dit einddoel moet volgens GroenLinks op zijn minst het streven zijn van het college.