Met deze speech presenteerde Vincent de Kom zich als nieuwe voorzitter

Vincent de Kom (28) is de nieuwe voorzitter van GroenLinks Amsterdam. Hij studeert antropologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, was sociaal werker in de Diamantbuurt en werkt nu als gastlesdocent voor vakbond FNV. Lees hier de speech die hij hield nadat hij op de Algemene Ledenvergadering van 21 september was verkozen. 

Beste aanwezigen, partijgenoten, kameraden,

Dank aan de commissie voor al het werk en de voordrachten. Voordat ik iets ga vertellen over wat ik wil doen en bereiken als voorzitter zal ik me eerst nog voorstellen.

Ik ben Vincent de Kom. Begin jaren negentig groeide ik op in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Als jongen van drie jaar oud had ik geen flauw idee wat politiek was. Wel weet ik nog goed wat voor problemen mijn vader en moeder zich op de hals haalden toen zij op de peuterspeelzaal in actie kwamen tegen de Sinterklaasviering, tegen Zwarte Piet. Ze kregen ruzie met alle ouders op school na hun nobele daad. Verandering duurt lang, soms te lang. Gelukkig is dat vandaag de dag anders in Amsterdam, en gelukkig sindskort ook bij de landelijke intocht.

Het verhaal van mijn ouders is geen bijzonder verhaal, het is een verhaal zoals veel andere Amsterdammers hebben, die proberen de stad een fijnere plek te maken voor iedereen. Want er is helaas nog zoveel ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Nog zoveel te doen.

In de zomer van 2016 ontmoette ik op een avond in Zeeburg voor het eerst Amsterdamse GroenLinksers. Hoewel ik van plan was om vroeg naar huis te gaan werd er steeds meer gelachen en passeerde het ene na het andere interessante politieke onderwerp. Wat me opviel was dat alle gesprekspartners zo gepassioneerd en bevlogen waren. En niemand op dromen liet regenen.

Daarom ben ik zo ontzettend blij met GroenLinks Amsterdam. Omdat wij, net als andere steden, een van de progressieve linkse lichtpuntjes zijn in een land waar het licht al een tijd gedimd is. Wij laten ons inspireren door een nog progressievere voorhoede en we veranderen de stad. Het moet gebeuren in de steden, omdat het in Den Haag niet gebeurt. Het is onze taak om de status quo te blijven aanvallen voor een betere en mooiere stad voor alle Amsterdammers. En om altijd kritische vragen te blijven stellen aan onszelf en aan anderen.

In de afgelopen twee jaar heb ik een heleboel van jullie leren kennen. Jullie enthousiasme en drang om de stad mooier te maken inspireerden mij elke dag. Het zou daarom een grote eer zijn als ik word verkozen als voorzitter. Voor jullie, voor GroenLinks wil ik mij inzetten.

GroenLinks Amsterdam staat er geweldig voor. Met bijna 4500 leden, hebben we meer leden dan ooit. Met tien zetels, meer zetels dan ooit. Een prachtig coalitieakkoord, voortreffelijke politieke vertegenwoordigers en bestuurders. Ja, er is nog werk te doen. Succes vasthouden is niet makkelijk, we werken harder dan ooit en dat blijven we doen. Er is nog zoveel te veranderen. Ook in de vereniging.

Samen met jullie wil ik werken aan een nog professioneler en inclusiever GroenLinks Amsterdam. We hebben grote stappen gemaakt. Maar beste allemaal, we hebben lang genoeg gepraat over het inclusief maken van GroenLinks Amsterdam. Nu is het tijd voor actie, nog meer actie. Er zijn geen problemen die we niet samen kunnen oplossen, en maar zo weinig die we alleen kunnen oplossen.

Het bestuur en ik willen dat we plannen gaan maken, doelen gaan stellen en onszelf daar aan gaan houden; dat jullie ons daar aan houden. We gaan de partij nog verder uitbouwen. Er kunnen nog meer nieuwe mensen een plek krijgen binenn GroenLinks Amsterdam. We gaan talenten scouten en onze eigen mensen nog beter maken. We behouden goede relaties en onderlinge verhoudingen. En niet onbelangrijk. We blijven altijd lachen.

We doen het goed. Wij zijn de verandering, wij zijn actie. Ga door met wat je doet, maak de stad nog mooier, beter en rechtvaardiger. En laat je niet stoppen door haters, cynici, criticasters of automobilisten.

Dank u wel