Na een recent ledengesprek op grote schaal, wil GroenLinks Amsterdam graag ook een uitgebreid politiek café organiseren over de genocide in Palestina en de oorlog in Libanon. Daarbij willen we ook de al veel langer ingezette verharding en verrechtsing van het politieke debat betrekken.
De middag bestaat uit een tweedelig programma. In het eerste deel spreken we stemmen uit het maatschappelijk middenveld: Nadia Bouras, Devika Partiman, Jaïr Stranders en Jelle Zijlstra.
Tijdens het tweede gedeelte gaan we met Amsterdamse lokale politici in gesprek over hoe zij het ervaren om politicus te zijn in deze weerbarstige tijden: Touria Meliani, Imane Nadif, Fenna Ulichki en Emre Ünver.
De middag staat onder leiding van Shadi Nikshomar.
Inloop: 13.30
Politiek café: 14.00-16.15
Aansluitend vindt vanaf 16.45 de nieuwjaarsreceptie van GroenLinks Amsterdam plaats op dezelfde locatie. Ook daar ben je van harte welkom.
Meer over de sprekers:
Nadia Bouras is historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van Marokkaanse migratie. Zij is universitair docent aan de Universiteit Leiden, waar ze in 2012 promoveerde. Bouras is nauw verbonden met NIMAR, het Nederlands Instituut in Marokko, gevestigd in Rabat. Haar onderzoek en onderwijs richten zich op de Marokkaanse geschiedenis en de geschiedenis van Marokkaanse migratie.
Jaïr Stranders is filosoof en theatermaker en bestuurslid van o.a. de Liberaal Joodse Gemeente, Oy Vey en Comité Februaristaking 1941. Ook is hij mede-initiatiefnemer en artistiek leider van de landelijke 4 mei manifestatie Theater Na de Dam. Eind 2024 werd Stranders door NPO Radio 1 uitgeroepen tot Taalstaatmeester 2024: een jaarlijkse onderscheiding voor iemand die zich heeft onderscheiden in taalgebruik. De jury zei hierover: “Stranders brengt een moeilijke boodschap in een tijd waarin nuance en dialoog vaak worden overschreeuwd, en dat doet hij op een rustige, sympathieke en gevoelige manier. In een tijd waarin Van Dale kiest voor het woord ‘polarisatie’ als het woord van het jaar, laat Stranders zien waar het werkelijk om gaat, namelijk verbinding, bruggen bouwen, elkaar opzoeken.”
Devika Partiman is directeur en oprichter van stichting Stem op een Vrouw, en een van Nederlands bekendste feministen. In 2024 verscheen haar eerste boek 'Stem op een Vrouw - De strijd voor vrouwen in de politiek'. Ze is naast haar inzet voor vrouwen in de politiek werkzaam als dagvoorzitter en spreker, en vervult vrijwillig enkele nevenfuncties. Zo is ze bestuurslid bij feministisch literatuurfestival Zus 'n Zo en bij stichting Nederland Wordt Beter, en toezichthouder bij ActionAid Nederland.
Jelle Zijlstra is een Nederlands-Joodse activist en werkt voor Greenpeace Nederland. Opgeleid als theaterregisseur, heeft Jelle gewerkt aan tal van theaterprojecten over een breed scala van maatschappelijke kwesties. Zijn Joodse en queer identiteit zijn nauw verbonden met zijn activisme. Om tot rust te komen maakt Jelle graag lange wandelingen in de natuur of kookt hij een stevige maaltijd voor zijn vrienden. Jelle is ook een senior Democracy fellow bij Humanity in Action.
Shadi Nikshomar is fractievoorzitter voor GroenLinks in Almere. Daarnaast is ze werkzaam bij de Tweede Kamerfractie met een focus op fiscaliteit, sociale zaken en werkgelegenheid. Zij studeert filosofie, politicologie en economie (PPE) aan de VU. Haar expertise ligt op het vlak van interdisciplinaire benaderingen van maatschappelijke vraagstukken.