Tijd voor een schone rondvaart

GroenLinks wil dat Amsterdam echt werk gaat maken van schone en duurzame rondvaartboten, zodat voor omwonenden, toeristen en passanten de herrie en stank verdwijnt. Ook wil GroenLinks dat de steigers weer een publiek karakter krijgen. Dat zijn unieke plekken in het hartje van de hoofdstad waar iedereen van moet kunnen genieten. Evelien van Roemburg, woordvoerder Water van de GroenLinksfractie in Amsterdam, legt dit vandaag bij het College. De gemeenteraad spreekt vandaag over het vrijgeven van vergunningen voor rondvaartboten.

Van Roemburg: “GroenLinks is niet per definitie tegen het vrijgeven van het vergunningsstelsel, maar stemt alleen voor als hier strenge eisen aan verbonden worden. De grachten moeten geen dichtgeslibde vaarwegen met files worden! Ook moet de rondvaartvloot vergroenen. Nu is het voor groene ondernemers met milieuvriendelijke bootjes lastig om een vergunning te krijgen, terwijl er dagelijks nog tientallen rondvaartboten door de grachten varen die zorgen voor stankoverlast en slechte luchtkwaliteit. Dat is echt niet meer van deze tijd. Nu het stelsel op de schop gaat, wil GroenLinks duidelijke vergunningsvoorwaarden scheppen: een groene rondvaartvloot, geen overvolle grachten en afname van de overlast.”

Ook pleit GroenLinks voor het openstellen van de steigers. Van Roemburg: “Het is uniek dat Amsterdam zo veel water heeft: daar moet iedereen van kunnen genieten. Daarom moeten we anders met de steigers omgaan. Er zijn nu maar weinig niet-commerciële plekken waar je van al dat moois kan genieten. Met het openstellen van de steigers voegen we openbare verblijfsruimte toe en creëren we in Amsterdam heuse grachtenpleinen.”