DWI spreekt vaders aan op zorgplicht, GroenLinks vindt dat middel niet erger mag zijn dan kwaal

Lang niet alle vaders dragen financieel bij aan de opvoeding van hun kinderen. Om die reden wil de Dienst Werk en Inkomen (DWI) vaders van kinderen van alleenstaande bijstandsmoeders aanspreken op hun zorgplicht. DWI is daarvoor een project gestart. GroenLinks Amsterdam vindt dat een goede zaak; het vaderschap komt met verantwoordelijkheden. Vaders horen bij te dragen aan de opvoeding van hun kinderen, al is het maar financieel.

GroenLinks vindt dat dit project zeer zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Het middel mag niet erger zijn dan de kwaal. Niet voor niets willen sommige bijstandsmoeder niets meer met de vader van hun kinderen te maken hebben; sommige vaders zijn ook gewoon nare mannen die hun vrouw en kinderen mishandelen. En gaat het ondanks een zorgvuldige procedure toch fout en kiest de aangesproken vader ervoor zijn gram te halen bij de moeder, dan draagt DWI een extra verantwoordelijkheid om de moeder en haar kinderen te beschermen.

 GroenLinks vindt bovendien dat het project de moeite waard moet zijn. Woordvoerder Jan Hoek: “Als de gemeente Amsterdam dan toch iedere euro drie keer moet omdraaien, moeten de kosten van inzet van mensen en middelen op dit gevoelige traject ook echt rendement opleveren. Maar vooral wil ik weten of  de procedure zorgvuldig genoeg is en wat DWI gaat doen als het ondanks een zorgvuldige aanpak toch fout gaat.”