GroenLinks: Meld leegstand anoniem

Als het aan GroenLinks ligt komt er snel een website waarop burgers leegstand van woningen en kantoren in Amsterdam kunnen melden. Zo komt er een completer overzicht van de leegstand in de hoofdstad en kan de gemeente aan de slag met het tegengaan hiervan. Tamira Combrink, woordvoerder Wonen in de Amsterdamse fractie, lanceert vandaag dit voorstel. Combrink: “Amsterdam kan de ogen van burgers goed gebruiken in de strijd tegen leegstand.”

 Vandaag bespreekt de raadscommissie het plan van aanpak van het College om leegstand tegen te gaan. GroenLinks had hier vorig jaar om gevraagd. Het tegengaan van leegstand in Amsterdam is hard nodig. Maar liefst 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte en ongeveer 4,5% van de woningen in de hoofdstad staan langer dan een jaar leeg. Het plan bevat veel voorstellen, maar de effecten daarvan zijn vooralsnog onzeker. De Wet Kraken en Leegstand biedt de gemeente helaas maar beperkte middelen om leegstand tegen te gaan. Eigenaren moeten leegstand melden, doen zij dit niet dan riskeren ze een boete van maximaal € 7500. Combrink: “Een schijntje voor een institutioneel belegger of speculant. Die wet zit slecht in elkaar.”

Toch kan de gemeente meer doen dan nu wordt voorgesteld. Combrink: “Krakers zijn de beste leegstandbestrijders, maar dat kan ook voor burgers in bredere zin gelden. Daar moeten we gebruik van maken! In een stad waar enorm veel woningzoekenden zijn is leegstand natuurlijk schrijnend. Pas als de gemeente weet welke panden er precies leegstaan kan er adequaat worden opgetreden. De meeste Amsterdammers vinden het zonde dat er zoveel panden in onze mooie stad leegstaan. Ik verwacht dan ook dat zij naar de website surfen als zij zien dat er panden leeg staan hiervan melding maken.”