Vertrekkend voorzitter Savannah Koolen: ‘De energie van de afdeling is aanstekelijk. We kunnen zoveel bereiken’

Savannah Koolen is na negen maanden gestopt als duovoorzitter van GroenLinks Amsterdam. De komende tijd zal ze meer tijd investeren in haar werk voor ongedocumenteerden. We vroegen haar over haar vertrek, hoe haar tijd in het bestuur was en wat ze haar opvolgers wil meegeven.

Hoe kwam je bij het bestuur?

Het is min of meer natuurlijk zo gegaan. Ik ben al zestien jaar lid van GroenLinks en was bij de gemeenteraadsverkiezingen samen met Micha Mos campagneleider. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 en de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is de vereniging van GroenLinks in Amsterdam ontzettend gegroeid. Er kwamen veel nieuwe leden bij en er was veel energie van mensen die iets wilden doen. Ik stelde me verkiesbaar voor het voorzitterschap omdat ik me wilde inzetten om dat te stroomlijnen en te zorgen dat veel mensen actief kunnen worden. Dat lukt steeds beter. Ook na de twee verkiezingen dit jaar zie je dat weer: het ledenaantal groeit, we zien veel nieuwe gezichten en er is steeds meer ruimte voor initiatief van leden.

 

Waarom stop je?

Het voorzitterschap deed ik naast het runnen van mijn eigen stichting: Here to Support. Deze organisatie zet zich in voor ongedocumenteerde mensen in onze stad. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft GroenLinks campagne gevoerd om opvang voor ongedocumenteerden beter te regelen. En nu we in het college zitten wordt ervoor gezorgd dat er ook echt meer opvangplekken komen en meer begeleiding.

Nog steeds zijn er helaas veel mensen die op dit moment geen opvang hebben. Dit zorgt ervoor dat ik dit moment veel meer tijd en energie kwijt ben aan de ondersteuning van de mensen zonder papieren in de stad dan ik had ingeschat. De toewijding die ik voel voor mijn werk en de zorg voor een groep extreem kwetsbare jonge mensen maakt dat ik het voorzitterschap moet neerleggen omdat ik het niet meer kan combineren. Maar ik blijf actief voor GroenLinks Amsterdam.

In oktober begon ik samen met Margreet de Boer aan het voorzitterschap. Het is super fijn dat Margreet tot de volgende Algemene Ledenvergadering van september het voorzitterschap alleen wil overnemen. Daar ben ik haar, en de rest van het bestuur erg dankbaar voor. En dat is het voordeel van twee voorzitters. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van september zullen er behalve een nieuwe voorzitter ook andere bestuursleden worden verkozen. De vacatures zijn inmiddels online gezet.

 

Je kunt je dus aanmelden voor het bestuur van GroenLinks Amsterdam. Waarom moet je volgens jou solliciteren?

Er is eigenlijk geen andere plek waar je zoveel bevlogen mensen tegenkomt als bij GroenLinks Amsterdam. Er is een supergemotiveerde gemeenteraadsfractie en in alle stadsdelen zitten mensen die de buurt in trekken. De energie van GroenLinks Amsterdam is, al helemaal nu we de grootste zijn, aanstekelijk. Daar kun je in het bestuur echt iets aan bijdragen. We kunnen nu zoveel bereiken.

Ben je geïnteresseerd in het bestuur van GroenLinks Amsterdam? Kijk dan hier voor de vacatures.