Waarom vindt GroenLinks het belangrijk dat er windmolens komen?
Het antwoord is simpel: we hebben geen tijd te verliezen. Elke windmolen levert een forse bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Windenergie is schoon en we kunnen het zelf produceren, zonder afhankelijk te zijn van andere landen. In ons land is wind vaak voorradig. Windmolens op land is een van de goedkoopste manieren om duurzame energie op te wekken. GroenLinks wil alles op alles zetten om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan en biodiversiteit wereldwijd te beschermen. Het terugdringen van de mondiale CO2-uitstoot is daarbij cruciaal. Nederland loopt nu nog hopeloos achter in Europa, en windmolens kunnen een cruciale bijdrage leveren om van fossiele energie om te schakelen naar duurzame energie.
Waarom komen er windmolens in Amsterdam?
In het Nederlands Klimaatakkoord uit 2019 staat dat Nederland in 2030 de CO2-uitstoot met 49% verminderd wil hebben. De afspraak is dat Nederland daarvoor overschakelt naar duurzame elektriciteit. Deze elektriciteit wordt opgewekt op zee (doel: 49 TWh) en op land (doel: 35 TWh). Energie op land valt onder verantwoordelijkheid van de zogenaamde energieregio’s waarin ons land verdeeld is. In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes.
Amsterdam verbruikt ongeveer de helft van alle energie in de provincie Noord-Holland. Het is daarom belangrijk dat we ook een inspanning leveren om veel duurzame energie zelf op te wekken, en dat niet af te wentelen op andere gemeenten in de buurt.
Amsterdam is onderdeel van de Energieregio Noord-Holland Zuid. Onze gemeenteraad heeft daarom vastgesteld dat Amsterdam een substantiële bijdrage gaat leveren aan de doelen in het klimaatakkoord. Amsterdam gaat circa 17 nieuwe windmolens (50MW) plaatsen, naast zonnepanelen (400MW) op de helft van alle geschikte daken in 2030. Zo kan straks 80% van de Amsterdamse huishoudens met wind- en zonne-energie van duurzame elektriciteit worden voorzien.
Amsterdam wil dat er in 2030 genoeg zon- en windstroom lokaal wordt opgewekt om het elektriciteitsverbruik van 430.000 Amsterdamse huishoudens te dekken. Deze plannen staan in de concept Regionale Energie Strategie (RES) voor Amsterdam. Daarmee zetten we weer een stap richting schone energie voor iedereen. Maar wat houdt die RES precies in? Zeven vragen aan Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid.