GroenLinks wil collectieve zorgverzekering zonder eigen risico voor álle Amsterdammers

De gemeente Rotterdam gaat onderzoeken of zij vanaf 2019 een collectieve zorgverzekering met een eigen risico van 50 euro kunnen aanbieden aan álle Rotterdammers. GroenLinks wil dat de gemeente Amsterdam het Rotterdamse voorbeeld volgt en bovendien nog verder gaat door het eigen risico voor Amsterdammers geheel te schrappen. GroenLinks woordvoerder Femke Roosma: “Het eigen risico vormt voor veel mensen een hoge kostenpost. Het kan leiden tot zorgmijden en ondermijnt de solidariteit tussen ziek en gezond. Ziek worden is tenslotte geen keuze en een eigen risico is daarom bovenal onrechtvaardig.”

GroenLinks zet er landelijk op in om het eigen risico geheel te schrappen. Tot dat gerealiseerd is wil Roosma dat Amsterdam het voortouw neemt om het eigen risico voor Amsterdammers te verlagen, of liever, af te schaffen.

Amsterdam biedt momenteel een collectieve zorgverzekering aan voor Amsterdammers met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum met een gespreid eigen risico.

Roosma: “We zien dat andere steden al veel meer doen. Den Haag biedt bijvoorbeeld een zorgverzekering aan voor een bredere groep en zonder eigen risico. Amsterdam kan niet langer achterblijven en moet als sociale stad juist voorop lopen!”

GroenLinks heeft daarom het college verzocht om te onderzoeken of ook Amsterdam een zorgverzekering met een laag of geen eigen risico aan kan bieden aan alle Amsterdammers.