GroenLinks bij Algemene Beschouwingen: “We moeten de grip terugkrijgen op de stad”

Fractievoorzitter Femke Roosma gaf gister haar visie op Amsterdam tijdens de Algemene Beschouwingen. “We zien dat de markten vrij spel krijgen, ongelijkheid en onzekerheid groeien. Speculanten, multinationals en de commercie claimen hun grip op onze stad. En die grip verstevigt met de dag.”

Roosma hoopt dat er in de stad een nieuwe beweging op staat geïnspireerd op de idealen en ideeën van de sociale bewegingen die vanuit Amsterdam de wereld veranderden, zoals Provo en de kraakbeweging. Een beweging die vanuit de straat, de buurt, de raad en het college, de grip op de stad gaat terugclaimen.

Roosma: “Amsterdam kan opnieuw het magies sentrum zijn.”

Lokaal

GroenLinks wil meer ruimte voor lokale economieën en coöperaties, bewoners die met buurtbudgetten de stad zelf vormgeven. We willen ruimte terugclaimen voor fietser en voetganger. We willen de stemmen die vaak niet gehoord worden terugbrengen in het debat: sekswerkers die hun rechten claimen, bi-culturele jongeren en racisme en discriminatie uitbannen. Vluchtelingen welkom heten. Amsterdam moet vol inzetten op duurzaamheid. Huren moeten we betaalbaar houden en speculatie met woningen stoppen. En we moeten investeren in de gebieden waar dat het hardste nodig is: waar de armoede het grootst is, en gezondheid het slechtst.

Roosma: “In steden gebeurt het. Daar kunnen de burgers, de bewegingen, de activisten én de lokale overheid elkaar vinden in gezamenlijke doelen en in gezamenlijke mogelijkheden. Het lokale kunnen we veranderen. En als we met vele lokale bewegingen zijn dan kunnen niet alleen de stad maar ook de wereld veranderen.”

Lees hieronder de volledige toespraak van Femke Roosma.