Amsterdam tegen geweld en voor dialoog in Catalonië

Afgelopen zondag heb ik met verbijstering gekeken naar het optreden van de Spaanse overheid in de poging het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum te blokkeren. Er werd buitensporig geweld gebruikt tegen mensen die niets anders wilden dan hun democratische recht uitoefenen. Wat je ook van het streven van (een gedeelte) van de Catalanen vindt, het is ongehoord dat de Spaanse paramilitaire politie grof geweld gebruikt tegen honderden vreedzame burgers.

Ada Colau, de burgemeester van Barcelona stuurde al vorige week woensdag een brief naar haar collega’s in 27 Europese hoofdsteden. Haar verzoek was: dring er bij uw overheid op aan om de Spaanse regering naar een politieke oplossing en dialoog te bewegen. Dat is dus niet gelukt gezien de verbijsterende beelden van afgelopen zondag. Colau zou graag zien dat de Europese Unie bemiddelt en deze mensenrechtenschendingen door de Spaanse regering veroordeelt.

Helaas weigerde de Nederlandse regering tot nu toe het brute staatsgeweld te vooroordelen. Zo liet Mark Rutte weten dat de Spaanse regering in “haar recht staat”. Na de oproep van Colau kan Amsterdam als hoofdstad van Nederland niet wegkijken. Vandaag heb ik aan loco-burgemeester Ollongren gevraagd wat het Amsterdamse gemeentebestuur heeft gedaan met de brief. De locoburgemeester gaf aan dat ze een brief terug heeft geschreven en dat ze Minister van Buitenlandse Zaken Koenders van de brief van Colau op de hoogte heeft gesteld. Wat ons betreft had het gemeentebestuur zich duidelijker mogen uitspreken voor het garanderen van mensenrechten, een vreedzame dialoog en een politieke oplossing van het conflict.

Ondertussen in het Europese parlement over de kwestie gediscussieerd en heeft de mensenrechtencommissie van de VN de opstelling van de Spaanse staat veroordeeld.

Je kunt het eens of oneens zijn met de Catalaanse onafhankelijkheidswens. Maar burgers op deze grove manier hun democratische rechten ontzeggen is misdadig. Geweld is nooit de oplossing. Dialoog wel. En het past Amsterdam zich daarover uit te spreken.

Rutger Groot Wassink,
Fractievoorzitter GroenLinks