Amsterdam Fearless City

Grote steden moeten een voortrekkersrol spelen in het aanpakken van de problemen die nationale regeringen laten liggen. Dat is de gedachte achter Fearless Cities: een internationaal verband van (progressieve) steden. Het Links Pact (GroenLinks, PvdA en SP) wil dat Amsterdam zich aansluit bij deze wereldwijde beweging. Dat maakten de partijen gisteren bekend tijdens de publicatie van hun manifest ‘Amsterdam Fearless City’ in De Balie.

In het manifest staat hoe progressieve steden investeren in duurzaamheid, geprivatiseerde diensten weer in overheidshanden nemen en vluchtelingen barmhartig opvangen. GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink: “Je ziet dat nationale en internationale overheden vaak nog treuzelen met het aanpakken van de grote uitdagingen waar we voor staan. Steden daarentegen nemen met gedurfde maatregelen wel het voortouw. Fearless Cities geeft hen de mogelijkheden ervaringen uit te wisselen en elkaar te versterken.”

In juni nam Barcelona het initiatief voor de eerste Fearless Cities conferentie. 700 vertegenwoordigers van verschillende steden kwamen naar de Catalaanse hoofdstad om samen een ‘municipalistisch’ netwerk van progressieve steden te vormen. Het links pact wil dat Amsterdam belangrijke rol gaat spelen in dit netwerk en komt met 8 concrete voorstellen om Amsterdam aan te sluiten. Lees hier alle voorstellen.