Afgelast: Filmavond “De Reis van Khadija”

We hebben besloten om deze filmavond niet door te laten gaan in verband met voorzorgsmaatregelen met betrekking tot de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het spijt ons heel erg dat we hierdoor wellicht een aantal mensen teleurstellen. Uiteraard wordt de bijeenkomst op een ander moment gepland. We houden jullie op de hoogte.

GroenLinks Amsterdam nodigt je uit om op donderdagavond 26 maart gezamenlijk een documentaire te kijken over de zoektocht van een Marokkaans-Nederlandse vrouw: "De Reis van Khadija”. De documentaire is een meeslepend en authentiek verhaal over de Amsterdamse Khadija al Mourabit die op zoek gaat naar het verhaal van haar grootmoeder Mamma Allal in de Marokkaanse Rif. Khadija werkt nu voor de fractie van GroenLinks Amsterdam en we zijn blij dat ze deze avond haar verhaal met ons wil delen.

De grootmoeder van Khadija was een sterke vrouw. Memma Allal leefde begin vorige eeuw in de Marokkaanse Rif, het bergachtige noorden van Marokko. Mensen die haar hebben gekend, praten nog steeds met respect over haar. Ook Khadija is gefascineerd door de vrouw die ze helaas niet heeft gekend. Ze herkent zich in haar rebelse en onstuimige grootmoeder. De film gaat onder andere over genderrollen, genderongelijkheid, de veranderende samenleving in Marokko en migratie.

De reis van Khadija is in 2017 in première gegaan op het prestigieuze Nationale Filmfestival van Tanger. Naast de prijs voor ‘Best Editing’ die de film op het Nationale Filmfestival van Tanger kreeg, won de film ook een viertal andere internationale prijzen. Abdelkader Benali kwam met het idee om een film te maken over de positie van vrouwen in de Rif. Benali was klaar met verhalen van alleen maar mannen over de Rif, waar hij is geboren en driekwart van de Marokkaanse Nederlanders hun wortels hebben. Met de Marokkaanse regisseur Tarik el Idrissi zocht hij een vrouw die het verhaal vanuit een vrouwelijk perspectief kon vertellen. Ze kwamen uit bij Khadija al Mourabit.

Khadija is geboren en getogen in Amsterdam, maar haar ouders kwamen uit de Rif. Al meer dan tien jaar is ze bezig met de strijd van Marokkaans-Nederlandse vrouwen voor meer rechten. Ze is filosoof. Ze was voorzitter van Buya, de Marokkaanse vrouwenvereniging in Utrecht, en ze deed vrijwilligerswerk voor Spiegelbeeld, een inloophuis voor jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen in Amsterdam. Later was ze betrokken bij de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland en nu werkt ze voor de fractie van GroenLinks Amsterdam. Khadija uiteraard aanwezig om de film toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bQfXj7Ne5J0

Datum: donderdag 26 maart
Tijdstip: inloop vanaf 19.30 uur, 20.00 uur starten we met een korte inleiding door Khadija en vertonen we de film (72 minuten). Aansluitend is er een vraaggesprek met Khadija en mogelijkheid om door te praten over de documentaire.
Locatie: Ru Paré, Chris Lebeaustraat 4, 1062 DC Amsterdam Nieuw-West
Voor wie: iedereen is welkom en toegang is gratis! Ru Paré is rolstoeltoegankelijk.

Laat weten dat je erbij bent via Facebook (link) of via groenlinks@amsterdam.nl  

Locatie

Ru Paré
Chris Lebeaustraat 4
1062 DC Amsterdam
Nederland